Polnoćka u župnoj crkvi

Kreirano: Ponedjeljak, 24 Prosinac 2007 Napisao/la Josip Anušić

Sretan Božić i Isusovo porođenje, svima koji ovo stigoste pročitati. U nažoj župnoj crkvi u Barlovcima i ove godine je bila misa polnoćka na koju se okupilo, zavidnih, 50-tak vjernika. Nije kao u vremena prije rata kad je znalo biti i tisuća, a možda i više vjernika. Pošto smo bili uskraćeni za tu nazočnost mnoštva, Bog nas je obilno darovao drugim darovima.Ovaj Božić smo dočekali u, tako rekuć, filmskom ambijentu: snijeg pada, svi kolotrazi na cesti vode samo k crkvi, ukusno osvjetljena crkva, lijepe jaslice, raskošan krizman i ozbiljni vjernici. Uistinu je bilo kako su anđeli pjevali: "Svim na zemlji Mir, veselje", što je u ovom kutku zemlje i bilo tako.

{mosimage}Teško je ostati miran na ovu noć. Misli se roje, jedna na drugo naviru sjećanja i uspomene. Obuzima vas ona toplina, ne ova. Ova toplina svoju toplinu crpi iz uspomena, od one topline. Vjerojatno nije to sve samo zbog izbjeglištva i nostalgije, nešto je i zbog starosti. Nekad je bilo dvorište prepuno, crkva prepuna, osmijesi na svakom licu, cure i momci. Prijatelji iz susjednih sela pravoslavne vjere koji dođu zbog cura, cure zbog momaka, a svi zbog tako velikog dana i slavlja. Večeras je u dvorištu bilo 10-tak auta,od toga dva sa strane. Bila je samo jedna "poluoka" rakije. To je za sada sve što je ostalo od onih velikih skupova. Nadam se ne zadugo.

Fra Dujo je umjesto propovijedi pročitao Božićnu čestitku našeg biskupa Komarice. Koliko smo pratili pod ovako snažnim emotivnim nabojem, koliko smo pratili i razumjeli, veliko je pitanje, ali znam da je bilo teško odagnati iz misli prošlost i koncentrirati se na ovo ovdje i sada. Župnik je pozdravio sve župljane i u molitvama se spomenuo i živih i mrtvih porijeklom s prostora ove župe.

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

Hitova: 16346

OVDJE SU:

Imamo 40 gostiju i nema članova online