Preminuo Mile Debeljak

Kreirano: Ponedjeljak, 07 Siječanj 2008 Napisao/la Josip Anušić

Mile Debeljak s prijateljima

Sve nas je ražalostila vijest da je umro Mile Debeljak iz Stranjana.
Posljednji ispraćaj pokojnog Mile bit će sutra, 8. siječnja u 13 sati na groblju Gradina u Stranjanima.
Bio je to izniman čovjek. Plijenio je svojom vedrinom, srčanošću, iskrenošću i optimizmom. Mnogo bi toga mogli dobroga reći o ovome čovjeku, a da ne bude samo po onoj izreci: "o mrtvima najbolje". Sve ove epitete pokojni Mile je dobivao i za vrijeme svoga života ovdje na zemlji. Rođen u jeku 2. svj. rata i odrastao u vrijeme najveće poratne neimaštine. Došlo je i teško vrijeme zadnjeg rata i napuštanje rodne grude. Po završetku ratne euforije i ludila, Mile se među prvima vraća u Banja Luku i prvi uopće u Stranjanski kraj. Njegov povratak je bio primjer još nekima da učine isto.

Svima je uvijek bio od pomoći i na korist što god da je trebalo. Predlaže i predvodi akcije u Matoševcima i Stranjanima, kako bi se život u što normalnijem obliku vratio i na ovaj prostor. Na njegovu inicijativu popravljaju se putevi, zalaže se i pomaže obnovu imovine povratnika, za čišćenje grobalja i obnovu svetinja. Potpomaže godišnja okupljanja iseljenih s ovog kraja. Rado, uz svoju suprugu, prima svakog putnika namjernika i nenamjernika. Uvijek ima vremena za razgovor koji zrači optimizmom i konstruktivnošću. čast mi je velika što sam poznavao ovog čovjeka i surađivao s njim.

Sadašnji župnik, fra Dujo, za njega kratko kaže: "Velika pomoć župniku i važan suradnik u crkvenom životu Stranjana. A za ove ljude bio je, u biblijskom smislu, Patrijarh."

Mile, nilosrdni i milostivi Bog neka te privede svjetlu svoga lica i laka ti bila stranjanska zemlja. Tugujućoj obitelji i prijateljima iskrena sućut.

Hitova: 14559

OVDJE SU:

Imamo 63 gosta i nema članova online