Svi Sveti 2014. na grobljima naše župe

Kreirano: Subota, 01 Studeni 2014 Napisao/la Josip Anušić

groblje CrkveneMisa na groblju Bijeda bila je u 10.30, a na Crkvenama u 14.00 sati. Prije mise bila je mogućnost moljenja opjela na grobovima pokojnih. Došlo je mnogo iseljenih župljana Barlovčana. Ipak, dojam o nešto manjem broju nazočnih moguće je objasniti time što su neki stariji umrli u iseljeništvu i tamo sahranjeni pa ih sada obitelji posjećuju po grobljima drugih država i to su sada groblja roditelja, a grobove djedova i pradjedova ne može se istovremeno obići te oni ne rijetko budu prepuštena zarastanju i zapuštanju. 

Svi Sveti iz Barlovačke župe s groblja Bijeda, Gajić, te Crkvene, koje potječe iz predturskog vremena. Ove godine dominiraju fotke koje sam nazvao "SLIKE TUGE". Pregledavajući i sami ćete primijetiti da dominiraju fotografije s motivom napuštenog i / ili ruiniranog ukopnog mjesta. Na našim grobljima sve više je takvih grobova, koji se ne održavaju i koje nema tko održavati, a na ponekim ima zapaljen lampion, najvjerojatnije od neke "dobre dušice" koja također sažalijeva takvu sudbu pa je zapalila lampion i izmolila "pokoj vječni daruj im Gospodine. Svjetlost vječna neka im svijetli. Počivali u mirom Božjem. Amen."
Subjektivan je dojam da je sve manje grobova, odnosno da je više mjesta u groblju, upravo iz ovoga razloga: križevi su istrunuli, kamen se orunio, vjetar je odlomio granu pa je ona odmakla spomen obilježje i slično. I neki "noviji" spomenici nisu dugo prebrisani, jer nema tko, a možda i ne vode računa njihovi potomci o posljednjim počivalištima svojih starih?
Sudeći po obavijestima na kraju mise koju je uputio fra Dujo, uvijek isti ljudi sudjeluju novčanim prilozima za održavanje groblja i prilaznih putova, dok se neki drugi redovito oglušuju o ovaj poziv. U Župi je nekada bilo blizu 5000 vjernika, a trenutno ih je180 živih katolika-župljana koji nikako ne mogu samo održavati 6 grobalja.
Na Crkvenama je zbog učestalih bujica samo ove godine tri puta bio razrovljen put i trebalo je platiti sanaciju prilaznog puta od Šalića. Mole se župljani za razumijevanje i solidarnost. Uzmemo li još u obzir da ima i župljana (samo jedan ali vrijedan) koji vode sudske sporove protiv župe i župnika, pa zatim dodajmo tu i iracionalne odluke pravosudnih organa (najvjerojatnije potkupljenih), nerazumijevanje lokalnih vlasti, onda možete zamislite kako je teško biti župnikom u našoj Župi. Dužni smo to prema našim pretcima.

(KLIK NA OVU PRVU SLIKU I OTVORIT ĆE SE CIJELA FOTO GALERIJA) 

 


Hitova: 41637

OVDJE SU:

Imamo 98 gostiju i nema članova online