Slike izgubljenog zavičaja

Kreirano: Subota, 14 Lipanj 2008 Napisao/la Josip Anušić

(kta/tabb)Za knjigu pod ovim naslovom upriličeno je još jedno predstavljanje i to u župi Okučani, gdje živi veći broj prognanih iz trnske župe, na blagdan zaštitnika župe, sv. Vida, 15. lipnja 2008., nakon sv. misa u 9 i 11 sati koje predvodi autor ove knjige dr. Anto Orlovac.
Riječ je o monografiji njegove rodne župe Trn kod Banje Luke. Doduše, župa u Trnu je utemeljena tek 1980. godine, kada je odcijepljena od Barlovaca, ali je tu od pamtivijeka živio hrvatski katolički živalj, sve do 1995. kada je uslijedio veliki izgon katolika, pa je župa spala na «ostatke ostataka». Lijepa, nova suvremena župna crkva miniranjem je od strane velikosrpskih snaga posve srušena, župna kuća spaljena, župnik i časne sestre istjerani, vjernici prognani bez mogućnosti povratka u svoj zavičaj. To je autora ponukalo da knjizi dade naslov Slike izgubljenoga zavičaja. U podnaslovu je potanje rečeno da je to Povijest župe sv. Josipa u Trnu i raseljenih hrvatskih sela Trn, Bukovica i Jablan kod Banje Luke.

Knjiga sadrži četiri poglavlja: Kršćanstvo u ovim krajevima prije osnutka župe Trn, Osnutak župe u Trnu, Uništenje mlade župe te Sela trnske župe (Bukovica, Trn, Jablan).

U posebnom Dodatku knjiga donosi pet raznorodnih zanimljivih priloga: dva poimenična popis poginulih katolika u Drugom svjetskom ratu po selima, te u «ratu bez rata» 1991.-1995. godine, zatim dva priloga o svećenicima rodom iz te župe: osudu kojom komunistički sud osuđuje svećenika rodom iz Bukovice, sada pokojnog Tomu Matoševića, župnika u Staroj Rijeci, na sedam godina strogog zatvora, te bilješke pok. Marka šalića iz Trna, župnika u Dragalovcima, o dvomjesečnom stradanju u dobojskom logoru u ljeto 1995. godine, te oveći prilog o jezičnim posebnostima Hrvata ovih krajeva u kojem je autor zabilježio stare riječi, izreke, poslovice i druge jezične posebnosti koje se više ne koriste te sve brže tonu u zaborav. Ljubav prema rodnom zavičaju autor je izrazio i pjesmom Bukovici u desetercu, u narodnom duhu. Knjiga ima također popis korištenih izvora i literature, te kazala mjesta i osoba, što olakšava njezino korištenje. Iako je knjiga pisana po pravilima povijesne znanosti, pisana je jednostavnim rječnikom i stilom pa će je svatko moći čitati s korišću. Za njom će sigurno s posebnom ljubavlju posegnuti oni kojima su Bukovica, Trn i Jablan zavičaj, a koji danas žive daleko od njega.

Knjiga se može nabaviti kod izdavača: Rimokat. župni ured BiH-78252 TRN, Cerska bb., Tel. 00387 51 584 286

Knjiga je bila predstavljena u subotu 24. svibnja u 18 sati u prostorijama župe Trn. O knjizi su govorili: prof. dr. fra Velimir Blažević, umirovljeni profesor s Petrićevca, mons. mr. Ivica Božinović, ravnatelj Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci i sam autor.

Hitova: 24836

OVDJE SU:

Imamo 75 gostiju i nema članova online