Vazmeno bdjenje Vellike subote

Kreirano: Nedjelja, 17 Travanj 2022 Napisao/la Josip Anušić

vel sub1Poštovani vjernici, svi oni koji su primili jedan od sakramenata u ovoj crkvi i svi prijatelji župe Barlovci SRETAN VAM USKRS. Isus je umro na Veliki petak i kada su njegovi neprijatelji pomislili da su se riješili prijetnje za svoje planove i položaje: "Bolje da jedan umre za narod, nego da sav narod propadne." Dođe nedjelja Uskrsa, uskrsno jutro, kada rano ujutro žene bijahu svjedocima najvećega događaja u povijesti: Uskrsnuća od mrtvih. Otrčale su to prenijeti apostolima, ali nisu im povjerovali. Samo kod svojice je malo "zatitralo" pa su i oni požurili do kamenoga grobba da se sami uvjere. I uvjeriše se prvo njih dva, a onda i ostali kojima je to dano. I tako je do dana današnjeg.

Dragi župljani, sužupljani župe Barlovci, iako sa smanjenim brojem vjernika, u ovoj župi ne nedostaje radosti, prave pobožnsti i iskrenosti iz dubine duša i srca kada se slavi i održavaju obredi u svetim činima, misama i ppobožnostima. I kroz sveto trodnevlje bilo je onih koji su se "izvukli" iz obaveza i bili prisutni. Na taj način vjernici se suživljavaju, kolliko je to moguće, s onim što se jednom davno dogodilo: na posljednjoj večeri Vellikog četvrtka, s Isusom u trenutcima muke i njegove smrti na križu na Veliki petak, te iščekivanje, tuge i žalost, bdjenja i molitvei Velike subote. Na misi Velike subote zato čitamo povećani broj biblijskih tekstova iz Staroga zavjeta Svetoga Pisma, koji nas, iako se dogodiše i navijestiše koju tisuću godina prije Isusa, sada upućuju na Njega i jasno vidimo da se u Njemu sve ispunjava.

Župnik fra Ivo vodi ovu župnu zajednicu i naviješta Riječ Božju i djela Božja, usmjerava riječima na djela koja vode spasenju naših duša na koncu žića. U tome mu pomažu zauzetiji vjernici, ali pomažu i dječica kao ministranti oko oltara. Nema ljepšeg nakita i cvijeća za oltar nego kada ga okruže ministranti, u bijelim haljinama ili bez njih. To je radost i milina. Kroz ova tri danapred Uskrs ministranti i župnikovi pomagači bili su Filip, koji i izvrsno čita, sestra mu Gabriela, te bratić Aleksa.

I u klupma, gdje su ostali vjernici, događala se dinamika stalnoga rasta. Svakim danom je bilo duplo više nazočnih vjernika. U četvrtak na misi Posljednje večerebilo nas je 10, u petak na obredima čitanja muku i ljubljenja križa 20 nazočnih vjernika, a na Vazmenom bdjenju u subotu večer 40 vjernika.

vel sub1 vel sub2 vel sub3 vel sub4 vel sub5 vel sub6 vel sub7 vel sub8 vel sub9 vel sub10 vel sub11

Veliki petak

IMG 0048vel p1

Veliki četvrtak

vel č2vel č1

Hitova: 1457

OVDJE SU:

Imamo 144 gosta i nema članova online