groblje CrkveneMisa na groblju Bijeda bila je u 10.30, a na Crkvenama u 14.00 sati. Prije mise bila je mogućnost moljenja opjela na grobovima pokojnih. Došlo je mnogo iseljenih župljana Barlovčana. Ipak, dojam o nešto manjem broju nazočnih moguće je objasniti time što su neki stariji umrli u iseljeništvu i tamo sahranjeni pa ih sada obitelji posjećuju po grobljima drugih država i to su sada groblja roditelja, a grobove djedova i pradjedova ne može se istovremeno obići te oni ne rijetko budu prepuštena zarastanju i zapuštanju. 

Svi Sveti iz Barlovačke župe s groblja Bijeda, Gajić, te Crkvene, koje potječe iz predturskog vremena. Ove godine dominiraju fotke koje sam nazvao "SLIKE TUGE". Pregledavajući i sami ćete primijetiti da dominiraju fotografije s motivom napuštenog i / ili ruiniranog ukopnog mjesta. Na našim grobljima sve više je takvih grobova, koji se ne održavaju i koje nema tko održavati, a na ponekim ima zapaljen lampion, najvjerojatnije od neke "dobre dušice" koja također sažalijeva takvu sudbu pa je zapalila lampion i izmolila "pokoj vječni daruj im Gospodine. Svjetlost vječna neka im svijetli. Počivali u mirom Božjem. Amen."
Subjektivan je dojam da je sve manje grobova, odnosno da je više mjesta u groblju, upravo iz ovoga razloga: križevi su istrunuli, kamen se orunio, vjetar je odlomio granu pa je ona odmakla spomen obilježje i slično. I neki "noviji" spomenici nisu dugo prebrisani, jer nema tko, a možda i ne vode računa njihovi potomci o posljednjim počivalištima svojih starih?
Sudeći po obavijestima na kraju mise koju je uputio fra Dujo, uvijek isti ljudi sudjeluju novčanim prilozima za održavanje groblja i prilaznih putova, dok se neki drugi redovito oglušuju o ovaj poziv. U Župi je nekada bilo blizu 5000 vjernika, a trenutno ih je180 živih katolika-župljana koji nikako ne mogu samo održavati 6 grobalja.
Na Crkvenama je zbog učestalih bujica samo ove godine tri puta bio razrovljen put i trebalo je platiti sanaciju prilaznog puta od Šalića. Mole se župljani za razumijevanje i solidarnost. Uzmemo li još u obzir da ima i župljana (samo jedan ali vrijedan) koji vode sudske sporove protiv župe i župnika, pa zatim dodajmo tu i iracionalne odluke pravosudnih organa (najvjerojatnije potkupljenih), nerazumijevanje lokalnih vlasti, onda možete zamislite kako je teško biti župnikom u našoj Župi. Dužni smo to prema našim pretcima.

(KLIK NA OVU PRVU SLIKU I OTVORIT ĆE SE CIJELA FOTO GALERIJA) 

 


Sunday, September 24, 2023 Josip Anušić Najave 2016
Svi Sveti, 1. studeni, u ovoj 2023. godini padaju na srijedu. Kako je već uobičajeno zadnjih godina na taj dan, Svi Sveti, svetkovina, služit će se sv. mise s molitvom odrješenja kod posljednjih počivališta vaših najmilijih 1.11., na groblju Bijeda u Barlovcima u 11 sati , 1.11., na groblju...
Monday, April 10, 2023 Josip Anušić Najave 2224
Raspored blagoslova polja u proljeće 2023. godine kod naših kapelica u grobljima ili bez njega, izgledat će ovako: Nedjelja, 23.4. - DIKEVCI, nedjelja, 30.4. - BIJEDA, ponedjeljak, 1.5. - BATKOVIĆA GROBLJE nedjelja, 7.5. - OJDANIĆA BRDO nedjelja, 14.5. - KULJANI nedjelja, 21. 5. - prva nedjelja...
Sunday, April 02, 2023 Josip Anušić Najave 2024
Raspored obreda i misnih slavlja kroz Veliki tjedan u župnoj crkvi sv. Vida i u kapeli sv. Franje u Stranjanima. Veliki četvrtak - 18 sati. Veliki petak - 18 sati. Velika subota - 19,30 sati, a nakon obreda blagoslov jela. U Stranjanima blagoslov jela na Veliku subotu u 16 sati. USKRS - Stranjani...
Monday, October 17, 2022 Josip Anušić Najave 2645
Subota, 29. 10. u 11 sati DIKEVCI Nedjelja, 30. 10. u 11 sati GAJIĆ SVI SVETI, utorak, 01. 11. u 11 sati BIJEDA 14 sati CRKVENE

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.