stranjani 1Ovogodišnji Susreti Stranjančana i Matoševljana, trinaesti po redu, održani su 30. srpnja. Sudionika je bilo nešto manje nego prošle, a pogotovo manje nego ranijih godina, ukupno negdje oko 120-130 osoba. Dio njih je iz Hrvatske i nekih drugih europskih država došao 29. srpnja, neki i tijekom tjedna, a dio ujutro ili tijekom dana 30. srpnja. Glavna i najbrojnija zajednička okupljanja su bila kod križa u Ljevarima na svetoj misi 30. srpnja u 10,30 sati, i na druženju i zabavi u bari Angele Mijatove istoga dana predvečer. Na svetoj misi koju je slavio novi župnik u Barlovcima, fra Ivo Orlovac, koji je na toj službi naslijedio fra Duju, bilo je oko 75 osoba, a u Angelinoj bari oko 50-60. Neki su bili ili samo na prijepodnevnoj svetoj misi, ili samo na poslijepodnevnom i večernjem druženju, a većina njih i na jednome i na drugome.

Ilija Ljevar, Vidov, i Branko Špoljarić sa suprugom Mirom i njezinom sestrom Ružom, kćerima pok. Ilije Ljevara, uredili su prostor za svetu misu, podigli mali šator nad oltarom i okitili oltar i Gospin kip uz križ. Poslije svete mise i zajedničkog fotografiranja svi su se zadržali još neko vrijeme u razgovoru, a potom su se razišli kojekuda na ručak ili osvježenje. Kod kuće Branka, Mire i Ruže u Ljevarima svratili su na čašicu rakije, ili su ugošćeni na ručku, uz njihove prijatelje i poznanike, župnik fra Ivo i fra Velimir.

Večernje druženje i zabavljanje odvijalo su u Angelinoj bari, koju je ona i ove godine dala na korištenje bez ikakve naknade. Da se u bari uredi prostor, pokosi i pokupi trava, pobrinuo se Stjepan-Braco Pranjić, Stipin, a od njegove kuće je u baru dovedena i struja za hlađenje pića u frižideru i za noćnu rasvjetu. Budući da Vito Šipka sa suprugom Josipom ove godine nije mogao pripremiti sve što je potrebno i posluživati hranom i pićem, kao što je to činio svih prethodnih godina, za iznajmljivanje i postavljanje šatora, stolova i klupa za 70-ak osoba pobrinula se Mare Debeljak, Milina, a piće: pivo i sokove je nabavio Matija Debeljak, pok. Petra.
U bari je, uz razgovor, bilo i igre u kolu i pjesme, a svirao je na harmonici Mato Pezić, iz Mišina Hana. Pjesmom nazočnih sudionika na Susretima podizano je raspoloženje kod svih, i bilo je veselije nego kad su dovođeni neki sa strane da sviraju i svoje pjesme pjevaju.
Druženje i zabava su potrajali duboko u noć, za neke i do 2 sata poslije ponoći.

Iako se u samu organizaciju nije puno ulagalo, ovogodišnji Stranjansko-matoševački susreti, makar i s manjim brojem sudionika, protekli su u prijatnoj atmosferi. Posebno veseli što je među sudionicima bio lijep broj mlađih, više ženskih nego muških, a svi koji su sudjelovali na Susretima sigurno nisu zažalili što su uložili truda da dođu u svoj rodni kraj, ili kraj svojih roditelja, i zadovoljni su se vratili u svoja mjesta gdje žive i rade.

Nadati se, da će im lijepi dojmovi biti poticaj da dolaze i sudjeluju i na narednim Susretima u budućnosti!

Sunday, September 24, 2023 Josip Anušić Najave 1664
Svi Sveti, 1. studeni, u ovoj 2023. godini padaju na srijedu. Kako je već uobičajeno zadnjih godina na taj dan, Svi Sveti, svetkovina, služit će se sv. mise s molitvom odrješenja kod posljednjih počivališta vaših najmilijih 1.11., na groblju Bijeda u Barlovcima u 11 sati , 1.11., na groblju...
Monday, April 10, 2023 Josip Anušić Najave 1896
Raspored blagoslova polja u proljeće 2023. godine kod naših kapelica u grobljima ili bez njega, izgledat će ovako: Nedjelja, 23.4. - DIKEVCI, nedjelja, 30.4. - BIJEDA, ponedjeljak, 1.5. - BATKOVIĆA GROBLJE nedjelja, 7.5. - OJDANIĆA BRDO nedjelja, 14.5. - KULJANI nedjelja, 21. 5. - prva nedjelja...
Sunday, April 02, 2023 Josip Anušić Najave 1766
Raspored obreda i misnih slavlja kroz Veliki tjedan u župnoj crkvi sv. Vida i u kapeli sv. Franje u Stranjanima. Veliki četvrtak - 18 sati. Veliki petak - 18 sati. Velika subota - 19,30 sati, a nakon obreda blagoslov jela. U Stranjanima blagoslov jela na Veliku subotu u 16 sati. USKRS - Stranjani...
Monday, October 17, 2022 Josip Anušić Najave 2372
Subota, 29. 10. u 11 sati DIKEVCI Nedjelja, 30. 10. u 11 sati GAJIĆ SVI SVETI, utorak, 01. 11. u 11 sati BIJEDA 14 sati CRKVENE

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.