Zorica u Chicago-uKardinal Vinko Puljic bio nam je u posjetu 97g. Iste god. je bio i nas dragi biskup Franjo Komarica. Poslije mise i svecanog rucka najvise me je dojmilo sto je on ostao sa "rajom iz BL" do kasno u vece. Toliko smo se svi raspricali da smo u dvorani ostali samo mi , banjalucani i nas Biskup. Svako ga je nesto zapitkivao, on je kao sto znate sa velikim razumijevanjem saslusao svakog. Ma on je melem za nasa ranjena srca, on je bio u tom momentu "nasa Banjaluka". Zao mi je sto nam jos koji put nije dosao ali valjda ce nastojati da nas posjeti u bliskoj buducnosti. Eto samo par redaka o zivotu u jednom djelu Amerike.

Ako negdje ima bolje, ali da smo svi skupa, neka nas zove! Mala sala.

KuljancaniVjerujte, da mi je netko rekao prije 20 god. da cu "zavrsiti" u Americi rekla bih da je lud. Sad vidim da je sudbina u tome svemu umijesala svoje prste, promijenila mnoge zivote i to iz temelja. Zivjeti ovdje je isto kao "robot" koji je programiran a na njegov program se svi mukom moramo navikavati. Stresovi su uobicajeni. Mi to sve teze podnosimo, jer god. cine svoje. Djeca se, to je sasvim normalno, uklapaju u zivot amerikanaca, ponekad dobar ponekad los. Nemam snage da nesto posebno uljepsavam zivot ovdje jer stvar je do samog covjeka kako tko shvaca i kako se tko vec navikao. Samo znam da je svima start bio tezak. Ali tako je svima bilo, pa zasto bi nesto posebno naglasavala nas, "izbjeglice u Americi".

Sto se tice nasih ljudi, hvala Bogu svi su dobro situirani, imaju kuce , auta, malo vise luksuza itd. i sto je najbitnije svi su zdravo. Kad sam dosla, prije 10 g., nije nas bilo puno. Zadnjih 8g. pristiglo je dosta nase "raje". Hvala Bogu, ima nas dosta i u ovom dijelu Amerike, samo sto nas je razbacalo. Ipak, nekako se veze odrzavaju: slanjem slika, telefonom, internetom, a i posjetama. Eto tako sam prije par nedjelja imala cast da ugostim moje Kuljancane iz Phonix-a.

MarkoTrenutno u Chicagu zivi dosta naseg svijeta iz okoline B.L.: Sargovac, Prijecani, Barlovci,Presnace, Zaluzani Petricevac, Motike ,Trn, Misin han, Ivanjska i, naravno, mojih Kuljana. Dolazimo jedni drugima kad god uhvatimo vremena (a ovdje je vrijeme skupo) ali zato se sastajemo kad god su nekakve feste ili udaje, krstenja, pricest, krizma. Tu se posteno ispricamo i uvijek mislimo da smo nesto zaboravili jedni drugima da kazemo. Glavna tema tih razgovora: tko se udaje i zeni, tko se rodio, tko se posvadio (trac), nazalost, to nam najteze pada na srce kad cujemo da je netko umro. Cini mi se ovdje to teze podnosimo. Znam po sebi jer bila sam u Chicagu 1g. kad su mi javili da mi je mama umrla.

Hajde da predjem na nesto veselije. U Chicagu imamo 3 velike hrvatske zupe gdje su redovita misna slavlja sa svim obredima. U sastavu zupa radi i Hrvatski centar koji organizira uvijek nekakve muzicke zabave ili dolaskom nasih pjevaca ili programom domaceg folklornog drustva i tamburice. Dolaze nam cesto i poznati politicari. Mnogi nasi ljudi zive u djelovima Amerike gdje uopce nema crkve ili putuju po 50km. do prve. Stvarno sam sretna sto ovdje sve imamo.

Kardinal Vinko Puljic bio nam je u posjetu 97g. Iste god. je bio i nas dragi biskup Franjo Komarica. Poslije mise i svecanog rucka najvise me je dojmilo sto je on ostao sa "rajom iz BL" do kasno u vece. Toliko smo se svi raspricali da smo u dvorani ostali samo mi , banjalucani i nas Biskup. Svako ga je nesto zapitkivao, on je kao sto znate sa velikim razumijevanjem saslusao svakog. Ma on je melem za nasa ranjena srca, on je bio u tom momentu "nasa Banjaluka". Zao mi je sto nam jos koji put nije dosao ali valjda ce nastojati da nas posjeti u bliskoj buducnosti. Eto samo par redaka o zivotu u jednom djelu Amerike.

Ako negdje ima bolje, ali da smo svi skupa, neka nas zove! Mala sala.

ZORICA .
Sunday, September 24, 2023 Josip Anušić Najave 1620
Svi Sveti, 1. studeni, u ovoj 2023. godini padaju na srijedu. Kako je već uobičajeno zadnjih godina na taj dan, Svi Sveti, svetkovina, služit će se sv. mise s molitvom odrješenja kod posljednjih počivališta vaših najmilijih 1.11., na groblju Bijeda u Barlovcima u 11 sati , 1.11., na groblju...
Monday, April 10, 2023 Josip Anušić Najave 1692
Raspored blagoslova polja u proljeće 2023. godine kod naših kapelica u grobljima ili bez njega, izgledat će ovako: Nedjelja, 23.4. - DIKEVCI, nedjelja, 30.4. - BIJEDA, ponedjeljak, 1.5. - BATKOVIĆA GROBLJE nedjelja, 7.5. - OJDANIĆA BRDO nedjelja, 14.5. - KULJANI nedjelja, 21. 5. - prva nedjelja...
Sunday, April 02, 2023 Josip Anušić Najave 1641
Raspored obreda i misnih slavlja kroz Veliki tjedan u župnoj crkvi sv. Vida i u kapeli sv. Franje u Stranjanima. Veliki četvrtak - 18 sati. Veliki petak - 18 sati. Velika subota - 19,30 sati, a nakon obreda blagoslov jela. U Stranjanima blagoslov jela na Veliku subotu u 16 sati. USKRS - Stranjani...
Monday, October 17, 2022 Josip Anušić Najave 2343
Subota, 29. 10. u 11 sati DIKEVCI Nedjelja, 30. 10. u 11 sati GAJIĆ SVI SVETI, utorak, 01. 11. u 11 sati BIJEDA 14 sati CRKVENE

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.