Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna, u Sasini kod Sanskoga Mosta proslavljen je naslovnik župe i uz to nekolicina svećeničkih jubileja. Naime, pod središnjim misnim slavljem upriličena je proslava zlatnoga i srebrnog jubileja svećeništva. Fra Dujo Ljevar (gvardijan samostana na Petrićevcu, Banja Luka) obilježio je 50 godina svećeništva, a fra Drago Ljevar (župni vikar u Rožatu kod Dubrovnika) 40 godina misništva.

Misnom slavlju u ovoj povratničkoj župi koja crkveno-pravno pripada Banjolučkoj biskupiji, pribivali su brojni svećenici u koncelebraciji, između ostalih sasinski župnik vlč. Adolf Višaticki. Homiliju je vjernicima uputio fra Josip Božić, župni vikar iz Banje Luke.

Najprije je spomenuo značaj Bogorodice Marije u kršćanstvu: „Gospa je bila i ostala naša vjerna učiteljica i tješiteljica, kroz svu našu tešku i patničku povijest. Kršćani su od najranijih vremena, zazivali i nazivaju Mariju početkom boljeg svijeta. I doista, tako je nazivamo i mi danas, jer vjerujemo da je ona doista početak boljeg svijeta, ona se zauzima za bolji, sretniji i pravedniji svijet.” Zatim se osvrnuo i na drugi razlog dolaska vjernika u Sasinu toga dana, zahvaljujući Bogu i Gospi za pet desetljeća svećeništva zlatomisnika. „Ono što se ne zna, ili neće da zna, a što mi duhovne i posvećene osobe itekako znamo i osjećamo jest to, da je veoma teško biti svećeni, redovnik, redovnica. Svijet obično misli i kaže: Lako je njima! A nije lako biti svećenik u svijetu koji je izgubio vjeru u Boga, i ne drži ništa do Boga. Nije lako odreći se svega, sve ostaviti, i poći u svijet, koji te ne razumije, i ne shvaća, koji te ne prihvaća, i biti spreman, da te svaka budala može olajavati, napadati i klevetati, a ti se ne možeš ni braniti, jer si vezan čuvanjem sakramentalne tajne”, rekao je propovjednik fra Josip i naglasio važnost višestoljetnoga djelovanja franjevaca u Bosni – naročito u vrijeme osmanskoga upravljanja – ali i tijekom zadnjega rata: „Naši stari Sasinjani su uvijek bili ponosni na svoje ujake, koji su ovdje u teškim vremenima živjeli i radili. Nemojte, ni vi mlađi to nikada zaboraviti! Nego, cijenite, volite i poštujte svoje ujake! Oni vam pokazuju put u život! Nemojte dozvoliti da vam djecu i mlade odgaja ulica, ulica je uvijek prljava, neka vam mlade odgaja Crkva i svećenik, on vas neće učiti zlu, već dobru!” Na kraju propovijedi fra Josip je pozvao vjernike na zahvalnost za postojeća i molitvu za nova duhovna zvanja.

Nakon misnoga slavlja svečanost je nastavljena na zajedničkomu ručku pod šatorom. Ondje su vjernici mogli uživati uz pjesmu i kolo. Primijećen je doista velik broj vjernika koji su nazočili slavlju, a došli su u oko 150 osobnih automobila, nekoliko kombija i autobusa. Misno slavlje animirao je mješoviti zbor Sasinjana koje je predvodio i pod misom svirao svečar fra Drago Ljevar.

Sasina je mjesto nedaleko od Sanskoga Mosta. Prije zadnjega rata ondje je živjelo nešto više od tisuću Hrvata, dok je danas broj stanovnika približno 300, od čega 250 Hrvata katolika. Godine 1993. porušena je župna crkva građena 1940., a narod protjeran. Tek je 2010. godine župna crkva Rođenja BDM obnovljena i ponovno posvećena.

Sunday, September 24, 2023 Josip Anušić Najave 1620
Svi Sveti, 1. studeni, u ovoj 2023. godini padaju na srijedu. Kako je već uobičajeno zadnjih godina na taj dan, Svi Sveti, svetkovina, služit će se sv. mise s molitvom odrješenja kod posljednjih počivališta vaših najmilijih 1.11., na groblju Bijeda u Barlovcima u 11 sati , 1.11., na groblju...
Monday, April 10, 2023 Josip Anušić Najave 1692
Raspored blagoslova polja u proljeće 2023. godine kod naših kapelica u grobljima ili bez njega, izgledat će ovako: Nedjelja, 23.4. - DIKEVCI, nedjelja, 30.4. - BIJEDA, ponedjeljak, 1.5. - BATKOVIĆA GROBLJE nedjelja, 7.5. - OJDANIĆA BRDO nedjelja, 14.5. - KULJANI nedjelja, 21. 5. - prva nedjelja...
Sunday, April 02, 2023 Josip Anušić Najave 1642
Raspored obreda i misnih slavlja kroz Veliki tjedan u župnoj crkvi sv. Vida i u kapeli sv. Franje u Stranjanima. Veliki četvrtak - 18 sati. Veliki petak - 18 sati. Velika subota - 19,30 sati, a nakon obreda blagoslov jela. U Stranjanima blagoslov jela na Veliku subotu u 16 sati. USKRS - Stranjani...
Monday, October 17, 2022 Josip Anušić Najave 2344
Subota, 29. 10. u 11 sati DIKEVCI Nedjelja, 30. 10. u 11 sati GAJIĆ SVI SVETI, utorak, 01. 11. u 11 sati BIJEDA 14 sati CRKVENE

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.