Sretan Božić

Kreirano: Nedjelja, 26 Prosinac 2010
Napisao/la Josip Anušić

One, prve, božićne noći Marija i Josip bili su u svemu zabrinuti: što, kako i gdje. Ali Bog je providio skrovito mjesto, štalicu, za Mariju. Sve je dobro prošlo i oni su na kraju gledajući u to djetešce, čudesno začeto, a tek pristiglo na svijet, osjetili mir u duši.

Mir od strke i žurbe, danas poznato kao stres.

Sretni su bili jer je s Djetetom, kao i s Majkom sve bilo savršeno.

Ljubav zajedništva i prihvaćanja grijala je njihove grudi.

 I još bi mogli naći mnogo razloga, ali jedno je sigurno: kako one noći tako i svih ovih 2010 noći, isto i mi osjećamo.

Opširnije:Sretan Božić

Zdravlje bolesnima

Kreirano: Utorak, 01 Prosinac 2009
Napisao/la Josip Anušić

Naši Zorica, Zoran i Mirna ovih dana proživljavaju jako teške trenutke uz bolesničku postelju svoje kćerke Andreje na odjelu intenzivne njege u bostonskoj bolnici. Svaki pobožni uzdah, svaki Oče Naš, svaka molitva je dobro došla. Zastanimo malo u žurbi koju nam život nametn! Povucimo se u svoju nutrinu, u svoje srce! Iz srca usmjerimo svoje misli prema bolesnoj djevojci i pružimo joj ruku ozdravljenja! Podignimo je iz bolesničkog kreveta! U mislima zagrlimo obitelj koja bdije pored kreveta! Pružimo im odmor! Svako naše usmjeravanje misli, bit će naš doprinos što skorijem ozdravljenju. Neka nam se Bog smiluje.

"U noći najcrnjoj, dan se približava; blizu je već svjetlo što tminu izgoni." - Job 17,12

 

 

Opširnije:Zdravlje bolesnima

Djeca iz epruvete

Kreirano: Utorak, 21 Srpanj 2009
Napisao/la Josip Anušić

Mnogi smo čuli, a neki na žalost i upoznali bračni par koji tako žarko žele dijete, ali do željene trudnoće nije moglo doći niti nekoliko godina, niti uz pomoć liječnika.
Veći broj europskih i sjeverno američkih država susreo se s burnim raspravama vezanim uz "vještačku" ili "umjetnu" oplodnju, osamdesetih godina znali smo takav uspješni pothvat nazivati "dijete iz epruvete". Odmah po ovladavanju postupkom oplodnje znanstvena je zajednica u tim aktivnostima vidjela mnogo stvari koje nisu u redu, pa se pristupilo donošenju zakona i propisa kako bi se isključile sve malverzacije. Ali svi znamo da je takav zakon, gdje bi sva otvorena pitanja bila riješena, teško donijeti. Jedan naš svjetski poznati banjolučanin optužen je za ilegalnu prodaju jajnih stanica, ovo je samo primjer.
Drugi dio problema bio je u moralnosti takvih postupaka uopće. Dali katolik može podržavati ovaj postupak? Koji dio je sporan?
Liječnici kršćani, ali i drugi čestiti savjesni liječnici, postavljali su sebi pitanja: jeli to u redu što se radi? Liječnik kršćanin bi ovo pitanje proširivao još jednim pitanjem: jeli ovo Božja volja?

Opširnije:Djeca iz epruvete

Učiteljstvo Crkve

Kreirano: Ponedjeljak, 20 Srpanj 2009
Napisao/la Josip Anušić

Napomenut ću definiciju: Crkva je narod Božji. To znači i svećenici i djeca i električari i odvjetnici i zidari i svi, ali i liječnici. Ovu digresiju namjerno sam napravio jer će pomoći u praćenju osnovne misli: učiteljstvo Crkve je kompetentno govoriti o aktualnim pitanjima. Naime kad se nešto vjernicima preporuča ili zapovijeda od strane učiteljstva, nemojte misliti da su to samo paušalne odluke ili da je Crkva zaostala ili u srednjem vijeku ili da ona donosi to jer je nekome ćeif.

Opširnije:Učiteljstvo Crkve

Rad nedjeljom

Kreirano: Ponedjeljak, 20 Srpanj 2009
Napisao/la Josip Anušić

Zadnjih mjeseci svjedoci smo medijskim raspravama oko donošenja zakona o veoma važnim i bitnim moralnim pitanjima u kojima se često spominjalo "učenje Crkve" ili stav Crkve. Rad nedjeljom je ovih dana po drugi puta dobio svoj neslavni epilog u Hrvatskoj gdje Ustavni sud poništava odluku parlamenta da se mali obični ljudi trgovci zaštite i da imaju slobodan tjedni dan.
U BiH je ovo pitanje još uvijek otvoreno. Sindikati ne smiju "zucnuti", a u nebo vapijući grijeh samo napreduje.

Opširnije:Rad nedjeljom

Današnja poruka sv. Valentina

Kreirano: Subota, 14 Veljača 2009
Napisao/la Josip Anušić

Danas je sv. Valentin, štuje se kao zaštitnik zaljubljenih ili neki kažu ljubavi. Ljubav je univerzalan princip po kojem živimo, želim vam mnogo te ljubavi koja gradi, približava, pomiruje, uvesaljava...
Svi koje nose ima Valentin, Valentina, Zdravko, Vita i sl. neka je sretan imendan. Svima ostalima sretan još jedan spomendan ljubavi. Sv. Valentin je zaštitnik prave i odane ljubavi među muško-ženskim parovima u braku i oni koji nisu u braku usmjerava na kršćanski brak, ovakvu poruku iščitavamo iz legende da je vjenčavao rimske vojnike ili dijelio cvijeće svim zaljubljenima koji bi prolazili pokraj njegove kuće. Zamislimo se nad porukom sv. Valentina danas, kad je statistika razvedenih brakova porazna.

Opširnije:Današnja poruka sv. Valentina

Video s proslave Gospe od Anđela 2008.

Kreirano: Petak, 08 Kolovoz 2008
Napisao/la Josip Anušić

Fra Marko, koji ponekad piše ovdje, prekrasno je otpjevao evanđelje. Radosna vijest, snagom i sadržajem Božje objave već je zanosna, ali kad tomu pridodate ovaj lijepi dar pjevanja, pa i zanos samog pjevača, onda to one koji slušaju ostavalja bez daha, širom otvorenih usta. Uostalom pogledajte!

Pomno propremeljena propopovijed traži da je se uvijek i uvijek posluša i prisjeti. Propovjednik Ivan Pero Grgić dotaknuo je nekoliko vrućih vjerničkih tema. Također možete pogledati i poslušati.

Naravno, na videu će biti i onih koje znate da su otišli da nazoče proslavi ovog blagdana, u našoj župnoj crkvi, nekad najviše slavljen i najbolje posjećen. Ako je netko odlutao, pa nije ovdje bio već u nekoj hladovini i kupanju, moći ćete ga blago prekoriti.

Opširnije:Video s proslave Gospe od Anđela 2008.

Božićni blagdani

Kreirano: Subota, 13 Prosinac 2008
Napisao/la Josip Anušić

Duboko smo ušli u Došašće, neki idu na zornice, neki čine druge oblike pobožnosti, a neki naprosto ramišljaju o sebi. Mogu li biti bolji i mogu li učiniti nešto na dobro sebi u drugome? Pomiriti se ili ispraviti nepravdu iz prošlosti, ispričati se i zamoliti oproštaj? Slijedeći tjedan po tradiciji bi bio tjedan župne ispovijedi. Sakramenat pomirenja najvažniji je oblik pripreme za radostan doček malog Bogića ili Božića. Kuće spremamo za doček obitelji, ali u srcu dočekujemo maloga Isusa. Jeli naše srce spremno primiti Gosta? Ali još gora stvar koja se dešava u ovo moderno vrijeme: uopće ne mislimo na Isusa, ne mislimo otvoriti vrata svoga doma i srca kao one godine u Betlehemu kad je Josip od neljubaznih stanovnika Betlehema izguran da s Marijom u štalici dočekaju Svjetlost svijeta. Neki od vas će se nasmijati kad vam kažem da u nekim obiteljima, preko sve tri dana Božića, nijednom se ne spomene ime Isus osim možda u psovki. Niti jedno najobičnije: Hvala Isuse za ove darove što ih jedni drugima dajemo. Hvala ti za mir i veselje, lijepe Božićne pjesme. Slavi se Isusov rođendan, a Isus kao da nije dobro došao.

Blago obiteljima gdje će se uz okićenu jelku i pun stol izmoliti i koja molitva, zapjevati i neka božićna pjesma: Radujte se narodi... I ti svijete čitavi Spasitelja pozdravi..., pozdravi...

Dan - mjesec - stoljeća žene

Kreirano: Petak, 02 Svibanj 2008
Napisao/la Josip Anušić

Ove godine, može se reći da je ožujak bio mjesec žene.
U njemu je je međunarodni dan žena, 8. marta (ožujka), pa Uskrs, takoreći drugim imenom isto je dan žena jer su prvi svjedoci uskrsnuća bile upravo žene, a zatim Blagovijest kad je Marija rekla svoje DA anđelu Gabrijelu koji donosi vijest da je našla milost u Gospodina i da će začeti i roditi Sina. Evo i mjeseca svibnja koji, kao i mjesec listopad nazivamo Marijinim mjesecom. Mjesec svibanj je malo bogatiji znakovljem žena jer se u njemu slavi i Majčin dan, na zapadu mnogo izraženije nego u našim krajevima.

Opširnije:Dan - mjesec - stoljeća žene