Sv. Ivo - Jajce

Kreirano: Nedjelja, 20 Srpanj 2008 Napisao/la Josip Anušić

Nakon skoro pun mjesec dana mene uhvatilo malo volje i snage da nešto objavim o ovom tradicionalnom događanju koje u našem narodu živi godinama nakon što većina ne živi u istoj državi. Na spomen sv Ivo u Jajcu, primjetili ste sigurno, odjednom vaši sugovornici postanu ozbiljniji, a daljnji tijek razgovora ispunja strahopoštovanje i neka tajnovita, nevidljiva, mističnost. Hvale vrijedno. Zaslužne su za to "mitska" prepričavanja o preseljenju crkve u samo jednoj noći preko rijeke Vrbas i preko jedne njive i preko ceste na današnju lokaciju. Ali još veće zasluge za ovakvu ozbiljnost prema jednom svetištu zaslužila su istinita svjedočanstva ostavljena kao zabilješke o čudima kojih se spominje tek četrdesetak, kao i nebrojena iskustva osobnih uslišanja u svim potrebama koja se predajom prenose unutar obitelji i susjedstva.

{mosimage}Ovogodišnji susret u Jajcu otvorio je misom uočnicom već po tradiciji, kardinal Vinko Puljić. Ovogodišnja uočnica, večernja misa s klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu, napunila je cijelu zaravan ispred nove crkve, a kako čujem svi su bili oduševljeni kardinalovom propovijedi pod misom. Ipak, većina nas je došla autobusom ili autom na sam dan blagdana. Dolaskom u Podmilačje hodočasnici su mogli vidjeti da je sav prostor uokolo postao jedan građevinski kompleks. Gradnja nove crkve dobro je poodmakla i već se naziru konačni obrisi. Otvoreno je novo radilište ispred praga "stare" crkve kako bi se glavna prometnica malo pomakla ispred crkvenog praga. Urađeni su stupovi budućeg viadukta koji će ovaj komad ceste prema Banjoj Luci učiniti znatno prohodnijim tijekom cijele godine, a ne samo u dane blagdana.

{mosimage}Kad smo već kod cesta, viadukta, koja spajaju ljude isto možemo reći i za svetišta. Ja osobno vidio sam nekoliko osoba koje nisam sreo 10 i više godina. Sreo sam i one koje sam navikao sresti samo ovdje, na blagdan sv. Ive, već 3-4 godine: Goran Car i drugi naši Okučanci, a obaveze su spriječile vjernog Kvaka iz Zadra. Držim da je i s mnogim drugima tako. Hvala Bogu da je tako, jer inače u najvećem broju se viđamo samo na ukopima. čuvajmo naše običaje, hodočastimo u naša svetišta i gajimo ispravnu pobožnost. Vidimo se do godine prvo na misi, a onda prozivka za našu župu u šatoru pored one mrzle vode koju zovu "čudotvorna". Malo po malo, stvaramo i mi svoju običaj- tradiciju.

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

 

Hitova: 16311