Susret mladih katolika u Livnu - Banjolučka biskupija

Kreirano: Nedjelja, 10 Svibanj 2009 Napisao/la Josip Anušić

Mladi iz Velike, zajednička slikaVeć ste čuli, a možda i poslali nekog od svojih mladih ukućana na Susret hrvatske katoličke mladeži ( SHKM) 9. i 10. svibnja u Livno. Sam skup mladih nadmašio je sva očekivanja za oko 100% prema broju pristiglih skupina. Naravno najveći broj mladih stigao je iz Hrvatske. Valjda je za oko 15 tisuća mladih to bio izazov: vidjeti Bosnu. Nakon križnog puta i središnjeg misnog slavlja kod franjevačkog samostana svetih Petra i Pavla, jedan dio okupljenih na noćenje je išao u Banja Luku i okolicu da bi na nedjeljnoj svetoj misi bili u katedrali. Razlog takvog rasporeda je i Merčevo, 10. svibnja je spomendan bl. Ivana Merza, mladog sveca koji je umro u svojoj 30 godini i tako se smatra zaštitnikom mladih.

Župljani naše župe također su se stavili na raspolaganje i širom otvorili vrata svojih domova da bi primili na konak mlade hodočasnike. Prvotno je bilo najavljeno oko 20-25 potrebnih kreveta za noćenje, da bi na kraju stigao pun autobus gimnazijalaca iz Velike kod Požege. Nije bio problem, svi su smješteni odmah po dolasku malo prije ponoći. Prvo je bila molitva i kratko predstavljanje u crkvi, a zatim je fra Dujo za večeru postavio burek u našoj vjeronaučnoj dvorani. Potom su se svi uputili kućama sa svojim domaćinima nakon čega je uslijedilo pobliže upoznavanje.

Nedjelja ujutro, vrlo brzo stiglo je vrijeme rastanka. Nakon zajedničke jutarnje molitve u našoj crkvi i obostrane zahvale, ovi kratkotrajni gosti morali su se uputiti u katedralu na zajedničko misno slavlje zajedno s drugim grupama. Npr. i župa Trn je pružila prenoćište za oko autobus pun mladih, čak je sve do Prnjavora bio raspored za konak, gdje su smješteni oko 5 autobusa iz Gospićko-senjske biskupije itd. Negdje oko 1000 mladih zajedno je slavilo misu drugoga dana susreta.

Domaćini koji su pružili konak vrlo brzo su se vezali za ove simpatične mlade ljude, tako da im je čak bilo krivo što nisu ostali na misi zajedno s njima u župi. Razmijenjeni su brojevi, upućeni obostrani pozivi za posjet. Svima jedno prelijepo iskustvo.

O samom susretu detaljnije možete pročitati klikom OVDJE

Župnik fra Dujo i udomitelji

Hitova: 13906