Najave za ljeto 2009.

Kreirano: Subota, 25 Srpanj 2009 Napisao/la Josip Anušić

Ljeto je u punom jeku, mnogi su na godišnjim odmorima, a neki od njih posjetit će banjolučki kraj, rodni kraj. Od našeg "postanka" običaj je da svaki gost ode na misu, a onda domaćinu. Zvali smo to svraćanje, naročito iza blagoslova polja po selima. Ovo je prekrasan običaj. Naravno, ista je praksa i u ostale blagdane i obične nedjelje. Slijedom toga evo najava nekoliko važnih događanja u našoj župi ovoga ljeta, kada možete doći na SVRAĆANJE svojoj rodnoj župi:

  • blagdan svetih Joakima i Ane, nedjelja 26. srpnja, svečano se slavi na groblju Bijeda u 10.30, (u HR župi Plaški isti dan predvoditi će misu naš biskup Franjo Komarica),
  • subota 1. kolovoza, u Stranjanima se održava tradicionalni Dan Stranjančana i Matoševljana, naravno oni pozivaju sve ljude dobre volje koji su porijeklom iz okolnih mjesta. Ovom prigodom u zaselku Ljevari gdje ima 5-6 povratničkih domaćinstava, bit će blagoslovljen i osvijetljen križ.
  • nedjelja 2. kolovoza, blagdan Gospe od Anđela, misu predvodi otac trapista Zvonko Topić u 10.30, najposjećeniji događaj u našoj župi zadnjih godina. Neradni dan, mnogo ljudi pristiglo u Stranjane na dan prije, obećava da će ove godine sve biti kao nekada, makar brojem.
  • Velika Gospa, subota 15. kolovoza na groblju Crkvene u 10.30, kako je i tradicija.
Hitova: 12229