Film dokumentarac o Trapistima

Kreirano: Ponedjeljak, 22 Veljača 2010 Napisao/la Josip Anušić

Svim Banjolučanima i ljudima dobre volje, prijateljima samostana Trapista u Banjoj Luci informacija da je najavljeno prikazivanje dokumentaranog filma "Sjaji Marija Zvijezda" o ovoj nekada velikoj redovničkoj zajednici po broju redovnika u utorak 23. veljače 2010 u 20.00 sati na HTV 2. programu.

Po doprinosu identiteta kojeg danas Banja Luka uživa možemo reći da je uloga ovog samostana vrlo, vrlo, značajna na gospodarskom, kulturnom, školskom i nadasve duhovnom polju. Opširnija najava preuzeta sa stranica HRT-a na klik pod više.

 

 

Sjaji Marija Zvijezda, dokumentarni film

"Sjaji Marija Zvijezda" dokumentarac je Zdravka Fučeka kroz koji možete zaviriti u bogatu prošlost i djelovanje trapističke zajednice u Banjoj Luci i široj okolici. Kada se spomenu trapisti prva asocijacija je sir Trapist, a puno manje je poznato da je proizvodnja sira bila samo jedna od četrdesetak djelatnosti trapista. Prva žarulja u ovom dijelu Europe zasvijetlila je prije 110 godina u trapističkom samostanu napajana električnom energijom iz njihove vlastite centrale. Most preko Vrbasa, pivovara, razvijanje i omogućavanje školovanja stanovništvu za četrdesetak zanata, gimnazija i visoka škola, brojne gospodarske zgrade te vrijedna biblioteka, samo su dio baštine trapista koju su nakon Drugog svjetskog rata, gotovo u cijelosti, nove vlasti konfiscirale ili devastirale.
Danas u trapističkom samostanu Marija Zvijezda pokraj Banje Luke, žive samo dvojica redovnika. Tajna sira Trapista povjerena je jednom od njih i Caritas Banjalučke biskupije ponovno je, prije godinu dana, pokrenuo proizvodnju sira. Prema najavama uskoro bi od stajskog gnojiva s njihove farme trebala početi i proizvodnja bioplina koji bi, među ostalim, koristili i za rad vlastite električne centrale.
U dokumentarcu su korištene i snimke iz filma o trapistima, snimljenog 1939. godine. "Sjaji Marija Zvijezda" doprinos je Dokumentarnog programa HTV-a obilježavanju 140. obljetnice dolaska trapista u banjalučki kraj i njihovog samostana Marija Zvijezda.

  • Scenarij:  Zdravko Fuček
  • Snimatelj:  Branko Cahun
  • Redatelj:  Zdravko Fuček
  • Urednik Dokumentarnog programa:  Miro Branković
Hitova: 17164