MIMARA o Trapistima

Kreirano: Srijeda, 03 Ožujak 2010 Napisao/la HINA

Muzej Mimara: izložba o trapističkoj opatiji Marije Zvijezde u Banjoj Luci

vrijeme: 3.3.2010. - 11.4.2010.

mjesto:Zagreb, Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5

Tradicija i opstojnost trapističke opatije Marije Zvijezde u Banjoj Luci bit će predstavljeni na izložbi '140. obljetnica trapističke opatije Marije Zvijezde u Banjoj Luci' koja će se otvoriti 3. ožujka u Muzeju Mimari. 

Tako će o 140. obljetnici ta trapistička opatija otvoriti svoju bogatu riznicu i predstaviti se u cjelovitu presjeku, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Muzeju Mimari na kojoj je bio i jedan od dvojice redovnika koji danas žive i rade u toj opatiji - otac Zvonko Topić. Osim njega, redovnički život temeljen na glasovitu pravilu sv. Benedikta "Ora te labora" ("Moli i radi") u opatiji živi i njegov brat Tomislav Topić.

Posredstvom 50 odabranih predmeta crkvene opreme i primijenjene umjetnosti, mnogih fotografija i dokumenata, među kojima je i isprava za proizvodnju sira, te eksplikativnim panoima predstavit će se djelatnost opatije, osobito njezin socijalno-edukativni i gospodarski aspekt, najavila je autorica izložbe, kustosica Lada Ratković-Bukovčan.

Istaknula je da su skromnost i posvećenost redovnika pridonijeli i materijalnu razvitku, podsjećajući da su trapisti, među ostalim, "izgradili gospodarske zgrade, ambulantu-bolnicu, samostansko sirotište, ciglanu, žitnicu-silos, siranu, pilanu, sušionicu šljiva i ostaloga voća te pivaru, tvornicu cigle i crijepa, tiskaru s knjižnicom i obiteljske kuće za radnike".

Kratko se osvrnula i na povijest opatije, koja je u svojim najboljim danima imala 215 redovnika, a danas nadu i svjetlo Marije Zvijezde hrane i čuvaju samo dvojica redovnika.

Prije Domovinskoga rata u samostanu je bilo devet redovnika, a otac Zvonko nada se da će im se uskoro pridružiti netko od četvorice kandidata, možda i svi.

Trapistima je nakon Drugoga svjetskog rata oduzeto sve imanje, a samostan je, kao i cijeli kraj, razoren u potresu 1969. godine.

Datumom utemeljenja samostana smatra se 21. lipnja 1869. godine, kada su šestorica trapističkih redovnika došla u Banju Luku na poziv subrata o. Franza Pfannera, koji je u selu Delibašinu, u blizini Banje Luke, na desnoj obali Vrbasa kupio prilično veliki dio neobrađene zemlje i šume.

Red je dobio ime po glasovitome francuskom samostanu "La Trappe" iz kojega je sredinom XVII. st. krenula reforma cistrecitskoga reda kojom se željela vratiti negdašnja izvorna stroga disciplina i način života iz doba sv. Bernarda.

Uz kartuzijance, danas su trapisti najstroži red u Katoličkoj crkvi, što podrazumijeva potpunu izoliranost i šutnju, sedam dnevnih zajedničkih molitava, obvezan fizički rad, pet zavjeta, suzdržavanje od mesa i drugo.

Izložba će biti otvorena do 11. travnja, a ostvarena je, među ostalim, zahvaljujući potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Banjolučke biskupije i biskupa Franje Komarice. (Hina

Hitova: 16518