Uskrsni blagdani u našem kraju

Kreirano: Utorak, 06 Travanj 2010 Napisao/la Josip Anušić

Kroz Veliki tjedan u župi Barlovci održani su obredi svetog trodnevlja i Uskrsa s većim brojem župljana, a sve su pjesmom vjerno pratili svi nazočni uz vodstvo sestre Marine. Svaki dan je bio prilika da se obnovi i proširi znanje o istinama naše vjere kroz liturgijske čine, propovijedi i vodstvo župnika fra Duje. Veliki četvrtak spomen na posljednju Isusovu večeru i ustanovljenje euharistije, tj.svete mise, kao i ustanovljenje svećeničke službe: "ovo činite meni na spomen". Veliki petak je kroz posebne obrede, bez svete mise, posvijestio Isusovu osudu, muku, smrt na križu i Marijinu bol čitanjem muke iz evanđelja po ulogama i Klanjanju i ljubljenju svetog križa. Velika subota, kasnije navečer, okupila je veći broj župljana sadašnjh i bivših na Vazmeno bdjenje. Prvo vani oko ognja i upaljene svijeće Služba svjetla, a onda unutra, te je nastavljeno sa Službom riječi kada se čita veći izbor biblijskih čitanja. Krsna služba započinje blagoslovom vode za krštenja i nastavlja krštenjem kad ih ima u župi. Euharistjska služba je vrhunac slavlja i ostvarilo se obećanje Kristovo: Isus je živ! Aleluja! Tko jede od Uskrsloga i baštini djela i nauk, zavrijedit će svoj uskrs.

Dragi posjetitelji, nakon ovoga općega uvoda, dozvolite malo subjektivnosti, tj. mog osobnoga diživljaja ovogodišnjeg blagdana Uskrsa koji mi je bio nekako najljepši posljednjih godina. Sami znate da su ove godine ovaj najveći kršćanski blagdan slavili isti dan svi kršćani. To je možda i glavni razlog blaženog svečarskog osjećaja i oduševljavajućeg okruženja, ambijenta, klime, kako god to nazivali. Čak bi se moglo reći da se u Banjoj Luci ove godine dogodila ona izreka iz Djela apostolskih:

U mnoštva onih što prigrliše vjeru bijaše jedno srce i jedna duša. I nijedan od njih nije svojim zvao ništa od onoga što je imao, nego im sve bijaše zajedničko. -  Dj 4,32

Lijepo je bilo vidjeti u četvrtak ujutro na tiskovnoj konferenciji povodom predstavljanja Uskrsne poslanice biskupa Franje komarice 15-tak lokalnih novinara, od toga tri televizijske ekipe. Poslanica, ali i biskupovi odgovori na postavljana novinarska pitanja bili su bez velikih okrivljavanja i predbacivanja, već u pravom smislu "uskrsni", ispunjeni nadom u svjetliju budućnost  da će dobro i zdrava pamet prevladati kod vođa i svih koje susrećemo.

Petak i subota, slijedeće ugodno iznenađenje, navečer u udarnim terminima oko 21 sat, televizija RTRS prikazuje film o Trapistima koji je nedavno bio i na HRT-u, a druge večeri prikazuje se iz domaće produkcije film o fra Ivanu Franji Jukiću - Banjalučaninu kojeg su se strašila tri carstva, ali ne njegova mača kojeg nije imao, već oštrog pera i uma.

Vrhunac je, naravno, sam dan Uskrsa. Svi svima čestitaju Uskrs: "Sretan Uskrs! I tebi također." Osmijeh je na svim licima, dobro raspoloženje u odnosima ljudi. Tucaju jaja pravoslavni s katolicima. Sve je bilo nekako sveto i svijetlo na taj dan, neopterećeno i iskreno radosno. Bože nam pomozi da ovaj Uskrs traje i da se izgrađuje i sav svijet zahvati!

Hitova: 15204