Veličanstvena posveta župne crkve Sv. Josip u Trnu

Kreirano: Ponedjeljak, 20 Rujan 2010 Napisao/la Josip Anušić
KLIK VIŠE FOTOGRAFIJA za Posveta crkve u Trnu 19-9-2010

Prijepodnevni nedjeljni sati 19. rujna ostat će u sjećanju sudionika veličanstvenog događaja posvete crkve u Trnu koju je u zajedništvu sa svećenicima predvodio banjalučki biskup Franjo Komarica i susreta preko 600 bivših i sadašnjih župljana. Bila je to radost zbog dovršetka gradnje u ratu porušene crkve Banjalučkog dekanata, na području općine Laktaši, ali i radost zbog susreta, nerijetko, i nakon 15-tak godina. Oduševljenje tako velikim odazivom pokazali su i biskup Franjo Komarica i župnik fra Ivo Brezović. Jaka kiša i nešto niža temperatura zraka nije uspjela pokvariti dobro raspoloženje.

Ceremonija posvete crkve počela je u 10.30 sati pred vratima gdje je protokolarno župnik primio ključ iz ruku biskupa kojim je svečano otvorio vrata crkve u koju je nastavila ulaziti procesija. Crkva je napravljena na mjestu stare srušene, ali u smanjenim dimenzijama. Unutrašnjost, još više nego vanjština, izazvala je divljenje hodočasnika: visoki svijetli otvori, kameni oblozi, rasvjetna tijela, lamperija, klupe, oslikani križni put i oltarna slika rukama umjetnice Nade Čabro, impresivni kameni oltar i ambon, te kip sv. Josipa. Sve je na svom mjestu.

Kroz živopisne čine obreda posvete, iscrpnim i jasnim informacjama, vodio je nazočne mons.mr. Ivica Božinović. Liturgijsko pjevanje predvodili su pjevačke grupe Zvon s Krka i Nada iz Zagreba čiji su predstavnici na kraju pozdravili domaćina i vjernike, te prigodno darovali biskupa i župnika.

Hitova: 26059