Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović sastao se s predstavnicima udruga Hrvata

Kreirano: Utorak, 07 Prosinac 2010 Napisao/la Igor Lukenda

Banja Luka, 6.12.2010. - Nakon susreta s biskupom Komaricom, predstavnicima Zajednice Hrvata Banja Luka, drugim predstavnicima Hrvata koji žive u BiH, predstavnicima izbjeglih Hrvata i gospodarstvenika Hrvata podrijetlom iz BiH u Hotelu Bosna, predsjednik RH Ivo josipović zajedno s njima posjetio je predsjednika RS Milorada Dodika i s njim održao konstruktivan radni sastanak. 
              Predsjednici Milorad Dodik i Ivo Josipović založili su se za održiv povratak svih izbjeglica svojim domovima i naglasili da lideri u regionu moraju da rade na pomirenju i uspostavljanju demokratskih odnosa. 
               Predsjednik Josipović rekao je da mu je drago što je Banjaluci sa ljudima koji dijele isto mišljenje da svi lideri u regionu moraju raditi, u prvom planu, na pomirenju i uspostavljanju demokratskih odnosa i uvjeta da se svatko može vratiti svome domu: "Suglasili smo se svi skupa da i BiH i Hrvatska i Republika Srpska imaju puno toga da naprave da omogućimo povratak svakom čovjeku, koji želi da se vrati, i da mu se omogući održiv povratak".

 

 Predsjednik Dodik naveo je da bi ukratko poruka s ovog sastanka bila da je povratak Hrvata u RS bezbjedan i da oni, ako žele, mogu da se vrate."Pozivam izbjegle Hrvate da se vrate u RS. Njihova je odluka da li to žele da učine. Ja sam spreman da im garantujem bezbjednost i spreman sam da se pojavim bilo gdje u Hrvatskoj da ih pozovem", rekao je Dodik.

 Povod dolaska hrvatskog predsjednika Josipovića u Banju Luku bilo je je uručivanje nagrade "Ličnost godine 2010". Prema izboru čitatelja i uredništva banjolučkih Nezavisnih novina, hrvatski predsjednik Ivo Josipović izabran je za osobu godine.

 Više fotografija na: http://www.zajednicahrvata.ba/03c1989e0b130d101/index.php

Hitova: 19866