ZAPOČEO SUSRET IZMEĐU VJERNIKA I NEVJERNIKA

Kreirano: Petak, 25 Ožujak 2011 Napisao/la KTA BKBiH

Pariz, 25. ožujak 2011. - Crkvena inicijativa "Predvorje naroda", obilježava početak dijaloga između vjernika i nevjernika, koji je nužan premda ga se svi boje

U Parizu je 24. ožujka započeo dugo pripremani susret vjernika i nevjernika, koji se održava pod simboličnim geslom "Predvorje naroda", čiji je idejni promicatelj papa Benedikt XVI. Na skupu sudjeluje i Julija Kristeva, podrijetlom Bugarka, dobitnica Nobelove nagrade za filozofiju, profesorica na jednom od pariških učilišta, spisateljica, psihoanalitičarka i jezikoslovka, koja je u razgovoru za dnevnik Talijanske biskupske konferencije Avvenire pozvala svoje prijatelje laike da se ne boje religije, jer može obogatiti humanističku kulturu. Kršćanstvo je zajedno s drugim tradicijama oblikovalo Europu i stoga valja spojiti prekinuti konac tradicije, istaknula je prof. Kristeva, a prenosi Hrvatski program Radio Vatikana.

 

Na primjedbu da se njezin humanizam ne protivi religijama ali ni da se s njima ne slaže, rekla je da je u naše doba vrlo važan dijalog između kršćana i humanista, jer su i jedni i drugi u krizi identiteta, ranjivi su i teško nalaze zajednički jezik sa svojim sugovornicima, primijetila je Kristeva i pojasnila što shvaća pod humanizmom. Religiju ne poistovjećujem s humanizmom. Moj humanizam je odvojen od religije i potiče me na proučavanje "prekinute" tradicije, nešto se zagubilo. Humanizam mora otkriti vlastito bogatstvo i novi odnos s moralnim sustavima, a katolištvo je to koje može obnoviti moj humanizam, kazala je profesorica.

 

Na napomenu kako je na tiskovnoj konferenciji u Parizu izjavila da je kršćanstvo unijelo revoluciju u svijet, rekla je da se to posebno odnosi na shvaćanje patnje. Prema kršćanstvu patnja nije poraz čovjeka, ne obezvrjeđuje ga niti isključuje iz društva, dapače, vodi k Bogu. Bog se objavljuje u Kristovoj patnji, stoga trpeći čovjek biva dostojan pažnje i poštovanja, kazala je profesorica.

 

Kršćanstvo je ljubavlju, bez obzira što misli Nietzsche, pobijedilo patnju. Pred moralnim zastranjenima svijeta i kapitalizma, koji sve svodi na produktivnost, iščezava osjećaj ranjivosti ljudske osobe. Potrebna je kršćanska ljubav da pobijedimo svijet koji ne priznaje patnju. Kršćanske i katoličke organizacije pomažu ljude i tamo kamo država ne stiže, a to se vrlo jasno očituje u primjeru Jeana Vaniera s njegovih 140 zajednica koje se skrbe za najslabije; on čini to što je sveti Franjo činio prije nekoliko stoljeća, ustvrdila je Kristeva.

 

Na upit kako ocjenjuje crkvenu inicijativu "Predvorje naroda", rekla je da ona obilježava početak dijaloga između vjernika i nevjernika, koji je prema njezinu mišljenju, nužan premda ga se svi boje. Navela je riječi pape Ivana Pavla II. "Ne bojte se!" te poručila da njegove riječi upućuje svojim prijateljima laicima: Ne bojte se religije! Može se razmišljati o religiji bez bojazni da će nas progutati mračnjaštvo. Moramo se vinuti iznad zloporaba religije i gledati dobru stranu vjerovanja, potaknula je Kristeva. (kta/ika)

Hitova: 25911