"Banjolučka večer" u društvu s biskupom dr. Franjom Komaricom

Kreirano: Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2011 Napisao/la TABB

Okučani, 13.8.2011. - U subotu, 13. kolovoza organizirana je prva „Banjolučka večer“ u Okučanima. Organizator je bila Hrvatska udruga „Banja Luka“ osnovana u siječnju 2011. Okupilo se oko tisuću prognanih Banjolučana iz raznih krajeva Hrvatske, te njihovi prijatelji, osobito iz župe Davor, na čelu s njihovim ratnim načelnikom g. Alojzijem Jakirčevićem. 
     U župnoj crkvi sv. Vida koncelebriranu misu predvodio je ekonom Banjolučke biskupije vlč. Anto Marić i uputio prigodnu poruku nade i ohrabrenja.

 Nakon misnog slavlja ispred crkve je KUD „Antun Matija Reljković“ iz Davora izveo više pjesama i igara na radost okupljenih sudionika slavlja. Posebnu su radost nazočni pokazali kada je među njih stigao njihov nekadašnji biskup mons. Franjo Komarica. Mnogi su s e željeli s njime rukovati, izraziti radost što ga vide u svojoj sredini i poželjeti mu dobro ozdravljenje, jer su bili čuli da je bio u bolnici. U slavlju pod šatorom okupljenima se između ostalih obratio i biskup Franjo. U šali je najprije rako da je „do Okučana dalje nego do Njemačke, Švedske pa i Kanade“, gdje je već više puta bio na poziv prognanih Banjolučana, a evo, konačno su se i prognani banjolučki katolici u Okučanima, Brodsko-posavskoj županiji i Republici Hrvatskoj uspjeli organizirati u svoju udrugu. Čestitao je organizatorima na uspjehu, pohvalio vjernost Kristu i Crkvi mnogih prognanih banjolučkih katolika te ih obodrio da ne zaborave svoga rodnog kraja.

 „Nije u Banjoj Luci pakao, jer još tamo ima ljudi koji vole i Boga i čovjeka i koji, uz Božju pomoć uspijevaju praštanjem pobijediti osvetu, ljubavlju i dobrotom – mržnju i zlo“, uzviknuo je biskup. Nadodao je da ne smiju odustati od traženja mogućnosti povratka i ostanka u svome rodnom kraju, pojasnivši da su mu i službeni predstavnici Vlade Republike Hrvatske obećali kako će ubuduće učnikovitije nego do sada pomagati svim prognanim Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, da se vrate na svoja drevna ognjišta i da na njima nastave živjeti životom dostojnim čovjeka.

 

Biskup je Komarica posebno zahvalio bivšem načelniku Davora g. Jakirčeviću i stanovnicima Davor za nezaboravnu, izuzetnu pomoć prognanim Banjolučanima u mjesecu kolovozu 1995. godine, dodajući da će njihova „kršćanska solidarnost trajno morati ostati u pamćenju sadašnje generacije prognanika, njihove djece i mladeži“.

 

Predsjednik Hrvatske „Udruge Banja Luka“ Igor Debeljak uručio je u ime Udruge biskupu prekrasno izveden drveni reljef s hrvatskim nacionalnim obilježjem, siluetom banjolučke tvrđave „Kastel“, te rijekom Savom i „čamcem spasa“ na njoj. (tabb)

Hitova: 30766