Biskup Franjo Komarica na proslavi Gospe od Anđela

Kreirano: Četvrtak, 02 Kolovoz 2012 Napisao/la Josip Anušić

Gospa od Anđela je drugi patron župe Barlovci i svečano je proslavljen na sam dan, 2. kolovoza, u punoj župnoj crkvi. Misno slavlje predvodio je mjesni ordinarij, mons.dr. Franjo Komarica, u zajedništvu sa župnikom fra Dujom Ljevarom i svećenicima susjednih župa. Započinjući, biskup je pozdravio sve nazočne župljane i Gospine štovatelje, bilo da su oni koji su sa svojih ognjišta došli na ovo veliko slavlje bilo da su pristigli iz drugih zemalja vjernici kojima u osobnoj stoji mjesto rođenja Banja Luka. "Nekad mi se čini da je Banjalučka biskupija najveća na svijetu, jer ima vas nastanjenih od krajnjeg juga na Novom Zelandu, do krajnjih sjevernih dijelova Amerike i Kanade, nordijskih zemalja"- ilustrirao je biskup. Nastojao je, nadalje, u propovijedi posvijestiti dostojanstvo, važnost, milost pripadanje Crkvi, pa i iz toga dužnost i obaveze rasta u vjeri i života u vjeri po primjeru sv. Franje koji je čuo glas Božji: "Franjo obnovi Crkvu moju". Franjo je obnovio tu trošnu Gospinu kapelicu u kojoj se molio. Ali ponovno je čuo iste riječi Božje, te konačno razumio da je pozvan obnoviti Crkvu koja je zajednica vjernika. Svojoj subraći, fratrima, ostavio je u obavezu častiti Mariju koja slušajući i predajući se volji Božjoj zače po Duhu Svetomu i rodi nama Spasitelja. Biskup potiče na razmišljanje pitanjima: "koliko je svatko od nas sudjelovao u izgradnji i obnovi crkve" - i drugo pitanje "koga mi slušamo i komu služimo, dali Duha Božjega ili 'Poncije Pilate' ovoga svijeta"? Kritički je zaključio da su vjernici ovoga kraja poslušali 'Pilate' ili zle ljude našega vremena kada su pred njima otišli i tako jasno poslušali volju čovjekovu, a ne Božju. "Bog nije htio da odete sa svoga, već čovjek."  

 

Tijekom mise biskup je nekoliko puta spomenuo Kuljančane, Barlovčane, Zalužančane ali i druge koji su se u prošlosti redovito okupljali na ovaj dan, a sada, skoro 20 godina nakon rata, samo rijetki dolaze ovdje gdje su dolazili njihovi roditelji, djedovi, bake i naši preci daleko u prošlost.

Slavlju ove svete mise pridružili su se pripadnici Oružanih snaga BiH, pripadnici uspostavljene vojne kapelanije Banja Luka, što je ostatak vjernika po prilično iznenadilo. Oko oltara su pomagali bogoslovi. Pjevanje i sviranje predvodila je s. Marina Domić sa župnim zborom, međutim, na kraju mise nakon pjesme Zdravo Djevo Kraljice Hrvata oteo se spontan i srdačan pljesak, prvenstveno zbog biskupovog izvrsnog pjevačkog dara kojega nije uskratio ni ovaj puta. Odmor za dušu i uši. Druženje se nastavilo u srdačnom i žustrom razgovoru na dvorištu ispred crkve. Mnogi su se htjeli slikati s biskupom i nazdraviti mu tradicionalnim pićem, rakijom, uz lijepe želje. Župnik fra Dujo se pobrinuo da svi hodočasnici budu okrijepljeni jelom i pićem. Druženje se dalje nastavilo u slavljeničkom, blagdanskom duhu, svraćanjem prijatelja u svoja dvorišta.

Hitova: 32465