stranjančani i matoševljani

Stranjančani i Matoševljani, oni najuporniji, po četrnaesti put su se okupili na dvodnevnim Susretima koji se uobičajeno održavaju krajem mjeseca srpnja. Došli su s raznih strana, dakako pretežito iz Hrvatske, ali i iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Danske i Nizozemske. Dio njih je stigao 28. srpnja, neki i koji dan ranije, a većina na 29. srpnja. Na Susrete je došlo nešto više od stotinu sudionika, dosad možda najmanje, ali to nije utjecalo da oni prođu u lijepom ozračju i raspoloženju! Događanja na Susretima odvijala su u tri dijela, i na tri mjesta.

Uvečer, 28. srpnja, glavno okupljanje, u kojem je sudjelovalo 40-ak Matoševljana i Stranjančana, bilo je u Matoševcima (Ružićima), kod kuća Josipa i Mile (Mije) Debeljaka, sinova pok. Petra Debeljaka, i Marice Debeljak, Miline. Druženje je uz glazbu, piće i pečenu janjetinu.

Sljedećeg dana, u 10,30 sati slavljena je sveta misa u Ljevarima, kod križa. Na misu koju je slavio župnik fra Ivo Orlovac, došli su gotovo svi koji žive u svojim kućama u Stranjanima i Matoševcima, te većina onih koji su u rodni kraj stigli prethodnoga dana, ili nekoliko dana ranije. Ukupno je bilo oko 70 osoba, što i nije malo, s obzirom da nisu mogli stići oni koji su iz Hrvatske krenuli toga dana ujutro. Za misu svi su se smjestili u hlad, većina je mogla i sjesti na drvene klupe koje se tu nalaze, a lagani povjetarac je ublažavao dnevnu žegu.
Nakon mise načinjeno je par skupnih fotografija svih prisutnih, malo se još popričalo, a zatim se pošlo na ručak, najviše kod Debeljaka u Matoševce, te kod Mire i Ruže Ilije Ljevara i njihovih muževa Branka i Ivana, i kod Stjepana-Brace i Ankice Pranjić, u Stranjanima.
Pred večer je okupljanje i druženje bilo, kao i svih dosadašnjih godina otkad se Susreti održavaju, u bari Angele Mijatove. Tu je podignut šator i postavljeni stolovi s klupama za 100-tinjak osoba, a nazočnih je bilo svakako više od toga broja, jer su se pridružili oni koji su pristigli tijekom dana. Razgovori i pjesma uz glazbu potrajali su dugo u noć, a nije nedostajalo osvježavajućeg pića, a našlo se ponešto i za pojesti, tko je želio.
Sve u svemu, oni koji su sudjelovali na Susretima uglavnom se slažu da je bilo dosta lijepo, i da su zadovoljni kako je sve prošlo. A za to su bili zaslužni:

za uređenje prostora za misu i postavljanje oltara Ilija Ljevar, Vidov, i Kazimir Blažević, Slavkov, a za kićenje oltara i Gospinog kipa na podnožju križa, Mira i Ruža Ilije Ljevara;
a da se pokosi trava u Angelinoj bari i postavi šator i stolovi te osigura piće i više velikih plata mesa i ostaloga, pobrinuli su se Stjepan-Braco Pranjić, Marin, i Marica Debeljak, Milina.
Broj Stranjančana i Matoševljana, koji su rođeni i nekad živjeli u Stranjanima i Matoševcima, neprestano i osjetno se smanjuje, stoga ne čudi da je svake godine i broj sudionika na Susretima sve manji. Svakako da problem predstavlja i noćenje za one koji bi došli na duže od jednog dana. Osim toga, malo je i onih koji se angažiraju oko promidžbe i organizacije Susreta i osmišljavanja nekog programa. Sve to utječe da se ne može na budućnost tih naših Susreta gledati s nekim pretjeranim optimizmom, a ni ne razmišlja se o tome što bi se dalo poduzeti za njihovo bolje programiranje i organiziranje.

Ali Stranjansko-matoševački susreti, i ovakvi kakvi su, imaju svoje značenje i važnost, i doista bi bilo tužno i velika šteta da se ugase!

{flickrset}72157683717593402|800|600|josoon-joso|Y{/flickrset}

Sunday, September 24, 2023 Josip Anušić Najave 2016
Svi Sveti, 1. studeni, u ovoj 2023. godini padaju na srijedu. Kako je već uobičajeno zadnjih godina na taj dan, Svi Sveti, svetkovina, služit će se sv. mise s molitvom odrješenja kod posljednjih počivališta vaših najmilijih 1.11., na groblju Bijeda u Barlovcima u 11 sati , 1.11., na groblju...
Monday, April 10, 2023 Josip Anušić Najave 2224
Raspored blagoslova polja u proljeće 2023. godine kod naših kapelica u grobljima ili bez njega, izgledat će ovako: Nedjelja, 23.4. - DIKEVCI, nedjelja, 30.4. - BIJEDA, ponedjeljak, 1.5. - BATKOVIĆA GROBLJE nedjelja, 7.5. - OJDANIĆA BRDO nedjelja, 14.5. - KULJANI nedjelja, 21. 5. - prva nedjelja...
Sunday, April 02, 2023 Josip Anušić Najave 2024
Raspored obreda i misnih slavlja kroz Veliki tjedan u župnoj crkvi sv. Vida i u kapeli sv. Franje u Stranjanima. Veliki četvrtak - 18 sati. Veliki petak - 18 sati. Velika subota - 19,30 sati, a nakon obreda blagoslov jela. U Stranjanima blagoslov jela na Veliku subotu u 16 sati. USKRS - Stranjani...
Monday, October 17, 2022 Josip Anušić Najave 2645
Subota, 29. 10. u 11 sati DIKEVCI Nedjelja, 30. 10. u 11 sati GAJIĆ SVI SVETI, utorak, 01. 11. u 11 sati BIJEDA 14 sati CRKVENE

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.