Gospa od Anđela - 2004.

Kategorija: Obavijesti Kreirano: Petak, 06 Kolovoz 2004 Napisao/la fra Ivo Orlovac

Poštovani i dragi župljani!

U ovom svom obraćanju želim Vas upoznati s nekim događajima u župi u proteklom periodu, te s onim što se planira učiniti u budućnosti.
Proljetos smo slavili svete mise na svim grobljima i na svim mjestima gdje se to i prije rata običavalo činiti.

Posebno podsjećam da se ove godine slavila prvi put sv. misa na Batkovića groblju u Matoševcima. Bilo je to 1. svibnja. Misa je slavljena u devastiranoj kapelici. Tom su prigodom mještani prikupili određeni novčani iznos, te se ovih dana radi na pokrivanju spomenute kapelice.

Također je sanirana i kapelica na Ojdanića brdu. U istoj je u nedjelju 9. svibnja slavljena sveta misa i obavljen poljski blagoslov. Ove smo godine također i prvi put nakon rata slavili Sv. misu na Ilinu, 20. srpnja pred kapelicom u Kuljanima. Ta je kapelica još uvijek devastirana i ona očekuje Kuljančane da svojim prilozima pomognu njezinu obnovu.

Proslavili smo i svetkovinu Sv. Vida mučenika zaštitnika naše župe, te 11. srpnja o. biskup je podijelio sakramenat sv. krizme.

Posebno svečano bilo je na Gospu od anđela- 2. kolovoza. Tada smo obilježili 125. godina postojanja ove župe. Sv. misu predvodio je o. biskup uz suslavlje 15-ak svećenika i uz prisustvo oko 200 vjernika. Na početku sv. mise dr. Anto Orlovac, gen. vikar naše biskupije održao je kraće predavanje o burnoj povijesti ove župe.

Sada se pripremamo za proslavu Velike Gospe, 15. kolovoza, koja će biti kako je to i uobičajeno na groblju Crkvene. To groblje se već čisti,a to se može učiniti jedino zahvaljujući vašim prilozima. Također, uz pomoć Mjesne zajednice, te Općine Banjaluka, nadamo se da će se do te svetkovine popraviti i pristupni put do groblja kroz Orlovac. Također će se na Crkvenama slaviti i Mala Gospa - 8. rujna, te na groblju Gradina u Stranjanima nedjelja iza Male Gospe 12. rujna.

Očekujemo posebnu svečanost u Stranjanima za svetkovinu sv. Franje Asiškog - 4. listopada kada će biti blagoslovljena i kapelica, odnosno filijalna crkva u tom mjestu.

Znam da ste mnogi daleko od svoje župe, od mjesta svog rođenja i krštenja. Naša župa danas je malena brojem vjernika - svega 180 osoba. Međutim, nastoji se učiniti ono što se može. Nastoje se groblja i kapelice barem donekle doličnima držati. To ne mogu činiti samo ovdje prisutni župljani. Stoga i Vas pozivam da u okviru svojih mogućnosti pomognete.

Srdačno sve vas pozdravljam i na sve zazivam Božji blagoslov

Vaš župnik

Fra Ivo ORLOVAC

Hitova: 85205