Župnikovo obraćanje bivšim i sadašnjim župljanima

Kategorija: Obavijesti Kreirano: Srijeda, 14 Travanj 2021 Napisao/la Josip Anušić

fra IvoPoštovani župljani, 
Makar se nalazimo u neobičnom vremenu (zbog svima nama poznate pandemije), kroz sve ovo proteklo vrijeme život i djelatnosti u našoj župi odvijale su se prilično uobičajeno. Tijekom svega ovog vremena svete su se mise slavile redovito, kako u župnoj crkvi, tako i na filijali u Stranjanima. Tijekom korizme na oba smo mjesta obavljali pobožnost Križnog puta. Uskrsne smo blagdane proslavili uobičajeno. Međutim, posebni događaj u našoj župi bio je na drugu vazmenu nedjelju ili na mladi Uskrs. Tada smo slavili prvu svetu pričest. Šestoro naših mladih župljana po prvi put pristupilo je ovom sakramentu, naravno nakon što su dan prije pristupili sakramentu svete ispovijedi.

Makar je u ovom vremenu teško bilo što planirati, podijelit ću s vama ono što planiramo u narednom razdoblju. Ukoliko ne bi došlo do potpunog zatvaranja, ovogodišnji BLAGOSLOV POLJA nastojat ćemo obaviti uobičajenim redom. Subota, 24. 04. DIKEVCI, Nedjelja, 25. 04. BIJEDA, Subota 01. 05. BATKOVIĆA GROBLJE, Nedjelja, 02. 05. OJDANIĆA BRDO, Nedjelja, 09. 05. KULJANI (kod kapelice), te Nedjelja, 16. 05. CRKVENE. Ovdje smo napravili izmjenu. Naime uobičajeno je bilo da se Blagoslov polja na Crkvenama slavi na Spasovo. Kako je to radni dan, to smo na traženje mnogih odlučili da ubuduće Blagoslov polja i sveta misa na groblju CRKVENE BUDE U NEDJELJU NAKON SPASOVA. 

Planiramo održavati i čistiti groblja u skladu s prikupljenim sredstvima. Drugog načina  održavanja grobalja nemamo osim vaših dobrovoljnih priloga. Naša župa ima šest groblja: CRKVENE, BIJEDA, GAJIĆ, DIKEVCI, GRADINA i BATKOVIĆA GROBLJE. I to što su ona do sada uglavnom čišćena i održavana to treba zahvaliti onim našim župljanima koji daju svoje priloge. To su oni koji ovdje žive, a koji su malobrojni, te oni koji su odselili i koji uvijek nađu načina kako poslati svoj prilog (bilo preko župskog računa koji se nalazi u donjem desnom kutu ove naše stranice, bilo da putem WESTARN UNION pošalju na moje ime, bilo da sami uruče ili putem nekoga tko ovamo dolazi). U svakom slučaju, tko želi, uvijek nađe način. Isto tako, onomu komu nije stalo, uvijek nađe ispriku da to ne učini. Još jednom ponavljam: groblja se održavaju jedino vašim prilozima i dok bude vaših priloga, groblja će i biti održavana.

Nakon rata naša je župska crkva sanirana. Tomu je prošlo već više od dvadeset godina. Osjetila se potreba da bi crkvu trebalo okrečiti. Iz tog sam se razloga obraćao nekim institucijama, te sam prije otprilike mjesec dana od jednog državnog Ministarstva Bosne i Hercegovine iz Sarajeva dobio određena sredstva. Trebali bismo uskoro započeti s radovima. Uz krečenje crkve dolje pod korom formirat ćemo jedan prostor koji ćemo zimi koristiti za slavljenje svete mise. Taj će se prostor moći malo i zagrijati, te će biti prikladnije ovim našim preostalim, uglavnom starijim župljanima, zimi sudjelovati u svetoj misi. Također pozivam i vas koji još niste zaboravili svoju crkvu u kojoj ste kršteni, u koju ste toliko puta dolazili, da u skladu sa svojim mogućnostima, svojim prilozima pomognete kako bismo ovaj posao dovršili. 

Uz srdačan pozdrav!   Fra Ivo ORLOVAC, župnik 

Hitova: 1890