Poruke Uskrsa

Kategorija: Refleksije Kreirano: Petak, 21 Ožujak 2008 Napisao/la Josip Anušić

Pred samim smo blagdanom Uskrsa, zamalo ne rekoh pred Uskrsom smo. To bi značilo da smo mrtvi i da ćemo uskrsnuti, ali nije to ni loše, dapače to je naš cilj i smisao života. Poruka velikog tjedna i Uskrsa jako je bogata raznolikošću, brojem i varijantama. Ova najjednostavnija poruka, već izrečena, značila bi svako umiranje „starom“ čovjeku koji je slab, koji griješi, i koji se odmetnuo ili malo stavio Boga u drugi plan, sve to bi čovjek trebao odbaciti i roditi se kao novi čovjek u Bogu. Ovo rađanje novoga čovjeka u Bogu prisutno je u krštenju, ali pošto nas je većina krštenih kad smo bili maleni i zbog toga što smo slabi i popustljivi, zbog toga u misi Vazmenog bdjenja imamo obnavljanje krsnih zavjeta, to bi trebalo ozbiljno slušati i odgovarati.

Sakrament Potvrde ili, kako ga češće zovemo, Krizma podjeljuje se također u vremenu iza Uskrsa, poželjno na blagdan Duhova i iza toga, a Potvrda jeste potvrda krštenja. Sakrament potvrde neki jednostavnije nazivaju drugi dio krštenja, jer sada mladić i djevojka sami za sebe kažu: „DA Bože, ja sam tvoje dijete i slušat ću tvoje zapovijedi, na krštenju su to za mene rekli roditelji, a sada ja stojim iza svojih riječi.“ Znamo, praksa nije takva. Krizmanici love kumove koji će im kupiti bogat poklon, a iza krizme rjeđe ćete ih viđati u crkvama. U zadnje vrijeme prisutna je pojava da se neki moraju uklanjati da ih tko ne zovne za kuma, jer to ne znači više biti svjedokom vjere krizmaniku, već znači „istovaren“ novčanik.

Paaa, mnogi imate sada slobodno oko Uskrsa i nemojte se skrivati od krizmanika, već naprotiv, budite jasni i odlučni. Recite da hoćete biti kršćanski kum kršćaninu, koji neće u danima iz krizme biti psovač, kavgadžija, neposlušnik roditeljima, nepristojan/na i sve ono što bi bilo na sramotu svomu rodu, župi i domovini. Neka je darova. Krizma je sva u znaku darova. Preko tih „zemaljskih“ darova trebalo bi dokučiti da svi ti darovi nisu ništa prema Darovima Duha Svetoga kojeg se na otajstven način prima.

Da malo ponovimo vjeronauk na kraju:

Nedjelja Cvjetnica – spomen na slavni ulazak Isusov u Jeruzalem ujahao je na magaretu, skromno, kralj stvorenja ne jaše na konju vranu i s mačem i sa svitom, već skromno kao Sluga. To je prvi dan Velikog tjedna.

Veliki četvrtak- spomen posljednje Isusove večere. Tada je rečeno: „Uzmite jedite…“ i „Uzmite pijte…“. Ujedno to je prva sveta misa, to je dan ustanovljenja svećeničkog reda – Dan svećenika, jer Isus zapovijeda: „ovo činite Meni na spomen“. Na taj dan Isus pere noge svojim učenicima. Pokazuje i nama tako da „čisto“ hodimo kroz život, sam Bog pere naše noge od zla puta. Hoćemo li skretati u stranu?

Veliki Petak- svi znamo sve po sudjelovanju na misama, pobožnosti Križnog puta, filmovima snimljenih na ovu temu. Na ovaj dan Isusa su osudili, izrugivali se, bičevali ga i mučili. Primio je na sebe križ i bio razapet na njega, umro oko naših 3 sata, i istoga dana bio je sahranjen u grobnicu jednog vjernika, Josipa Arimatejca.

Velika subota- Isus leži u grobu, dan mirovanja. Mi ćemo imati mise Vazmenog bdjenja, za njih je poželjno da su pred ponoć, nije obavezno ali svakako moraju biti kad završi dan. Na Vazmenom bdjenju ispred crkve zapali se vatra – OBRED OGNJA-, oko nje se okupimo, pričamo, gradimo zajedništvo, a zatim dolazi svećenik blagoslovi oganj i s njega onda zapali onu veliku svijeću koju zovemo Uskrsna. S njom ulazi u tamnu crkvu i pjeva na tri mjesta: „Svjetlo Kristovo“, a mi otpjevamo „Bogu hvala“.-OBRED SVJETLA . Slijedi misa u kojoj se krste katekumeni, tj. Odrasli pripremljeni za krštenje, a mogu i djeca. Sve to iza BLAGOSLOV VODE.

Na kraju samo još jednom da ponovimo: USKRS JE NAJRADOSNIJI BLAGDAN U KRšćANA, NAJRADOSNIJI. Želim vam svima mnogo radosti.

Hitova: 41823