Dopuna informacija o nestalim kapijama

Kategorija: Vijesti Kreirano: Subota, 01 Studeni 2014 Napisao/la Josip Anušić

baz sjeverne kapijeCrkvene, 1.11.2014. - Nakon razgovara sa župnikom župe Barlovci, fra Dujom, ujedno i upraviteljem groblja Crkvene, temeljem razgovora s njime donosimo dopunu informacije o nestalim kapijama krajem rujna ove godine. Uistinu, kapije su nestale na način kao da su to uradili pljačkaši. Što i jesu. Naime, nekakvi izvršitelji nekakvog sudskog naloga, došli su u groblje s terenskim autom i jednim teretnim-poslovnim autom u kojem je bio agregat i alat za rezanje kapija bez da su obavijestilli vlasnika groblja, tj. njegova upravitelja fra Duju. Kako su tajnovito došli tako su i tajnovito otišli s ukradenim kapijama. 

Srećom, susjedi u blizini groblja zapisali su registracijske oznake spomenutih vozila i obavijestili fra Duju o otuđivanju kapija i izlaganju groblja slobodnom ulasku stoke. Nakon što je fra Dujo došao na mjesto krađe i uvjerio se u istinotost dojave nazvao je policiju i predao brojeve registracijskih oznaka, ne znajući tko su stvarni počinitelji. Policija je vrlo brzo našla počinitelje djela krađe ili protupravnog ulaska na posjed bez znanja vlasnika i otuđivanja dijela njegove imovine. Počinitelji su neki sudski provoditelji neke njihove odluke.
Ostaje pitanje kada će ti počinitelji skinuti kapiju i sa groblja u kojem su pokopali svoga djeda i baku, svoga oca i majku, da kad dođu u svoje groblje na spomeniku svojih njamilijih uredno nađu ovce ili krave kako pasu i vrše nuždu? A zbog čega su to uradili u groblju gdje častimo i mollimo za svoje pretke? Taj put ne vodi nigdje, nitko nema pravi interes za taj put. To je samo običan prilaz groblju i nikada nije služio ni zašto drugo. Kakva je to vlast koja tolerira takvo iracionalno ponašanje svoga suda? Osnovano su sumnja da su takve odluke donesene nakon primljenog mita od osobe koja je rekla da ima novaca da može kupiti što poželi. Dali će sutra nešto drugo biti kupljeno i možemo li se smatrati sigurnim u takvim okolnostima?

Hitova: 24973