Djeca iz epruvete

Kategorija: Refleksije Kreirano: Utorak, 21 Srpanj 2009 Napisao/la Josip Anušić

Mnogi smo čuli, a neki na žalost i upoznali bračni par koji tako žarko žele dijete, ali do željene trudnoće nije moglo doći niti nekoliko godina, niti uz pomoć liječnika.
Veći broj europskih i sjeverno američkih država susreo se s burnim raspravama vezanim uz "vještačku" ili "umjetnu" oplodnju, osamdesetih godina znali smo takav uspješni pothvat nazivati "dijete iz epruvete". Odmah po ovladavanju postupkom oplodnje znanstvena je zajednica u tim aktivnostima vidjela mnogo stvari koje nisu u redu, pa se pristupilo donošenju zakona i propisa kako bi se isključile sve malverzacije. Ali svi znamo da je takav zakon, gdje bi sva otvorena pitanja bila riješena, teško donijeti. Jedan naš svjetski poznati banjolučanin optužen je za ilegalnu prodaju jajnih stanica, ovo je samo primjer.
Drugi dio problema bio je u moralnosti takvih postupaka uopće. Dali katolik može podržavati ovaj postupak? Koji dio je sporan?
Liječnici kršćani, ali i drugi čestiti savjesni liječnici, postavljali su sebi pitanja: jeli to u redu što se radi? Liječnik kršćanin bi ovo pitanje proširivao još jednim pitanjem: jeli ovo Božja volja?

Potpomognuta oplodnja pod nekoliko stavki nije prihvatljiva čovjeku kršćaninu. Prvo i osnovno je to što takav postupak uključuje izvantjelesnu oplodnju ("u epruveti") ženinih jajašaca sa spermijima po načelu "za svaki slučaj napravimo nekoliko viška". Znamo da ovim potpomognutim postupkom, zato se tako i zove, nastaju nova ljudska bića koja započinju svoj život u obliku zametka. I ovo je problem: "višak" zametaka, to su već osobe, mora se zalediti pa "ugraditi" u neku drugu ženu kojoj je to potrebno ili drugi brutalniji način, jednostavno baciti zametke (osobe), uništiti. TO je svojevrsni pobačaj i on ne dolazi u obzir. Također, ako tijelo majke primi pet šest zametaka oplođenih u epruveti, često liječnici predlože da ostave samo dva ili jedan, a ostale da "odstrane" i time ubiju. Neznam koliko možete zamisliti dramatičnost ove situacije, ali to izgleda po prilici ovako: "začet je Josip, Ivan, Jakov, Mato, Lucija i Mande. Doktor kaže da ako svi ostanu imaju male šanse za život. Treba četvero dati da se ubije, dali muške ili ženske?" Ovo se redovno događa, tako da majke ponekad pred ovim teškim pitanjem donesu odluku: Neka se SVI rode ili nitko!

Drugi problem je doniranje sperme ili jajašca ili zametka kako je gore opisano, s ciljem da se unese u neku nepoznatu ženu, nepoznatu donatorima. Kod doniranja bilo čega od nabrojenoga, mogući su mnogi nedopušteni postupci: hoće li doći do incesta, tj, moguće je da se rođeni brat zagleda u svoju neznanu rođenu sestru ili polusestru jer je otac, nekad davno u svojoj mladosti, donirao spermu za novac.

Kako vam se čini ideja da vaš zametak, muža i žene iz braka kojima je uspjela vještačka oplodnja odprve, pa je ostalo zametaka za zamrzavanje i doniranje, bude unešen u tijelo majke homoseksualke ili u tijelo žene koja je samac ali joj se prohtjelo imati dijete bez muža i bez braka. Što bi mali za koje desetljeće? Trenutno u Hrvatskoj vlada prava medijska kampanja nekoliko manjih udruga da se u novom zakonu ovakva mogućnost dozvoli i na žalost, opet se događa da glasna manjina maltretira šuteću većinu, između ostalih i nas kršćane. A što je najgore, ne libe se ni od laži niti od izvrtanja činjenica. Čak se toliko servira laži da mislim da je na djelu sam nečastivi.

I još bi se toga moglo nabrajati kao npr. obaveza "umjetnih" roditelja (prema deklaraciji o pravima djece UN-a) da svom djetetu kažu kad navrši 18 godina kako je došao na svijet i tko je donator spermija itd. Itd. Kakav bi to moglo izazvati šok? A još nismo niti načeli pitanja mutnih radnji koje mogu doktori raditi ili laboratoriji u "cilju napretka": birati spol, pametnije, otpornije na bolesti, jače i više djete i sl.

Uz dužno poštivanje i razumijevanje bračnim parovima koji nemogu dobiti djete, sve nas ovo upućuje na poštivanje Božjeg zakona koje je usadio u čovjeka, a u pitanju reprodukcije muže i žena u ljubavnom jedinstvu rađaju djecu. Dakle, ljubav umjesto logike proizvodnje, kako to piše jedan tjednik.

Preporuka za stručnije analize pogledati na internetu: http://obitelj.hbk.hr

Za one koji se žele još bolje upoznati s problemom, jedan stručniji članak iz Glasa Koncila (klik)

Hitova: 47395