Barlovci, 25.3.2016. - Obredi Velikog petka u našoj župnoj crkvi započeli su u 18 sati s duplo većim brojem župljana nego prethodnog dana, i opet su većina bili muški. Na Veliki petak posebno se prisjećamo i uživljavamo u muku i smrt Gospodina našega Isusa Krista kao vrhunac ljubavi za ljudski rod.

Obredi Velikog petka sadržani su od tri dijela: liturgija riječi, ljubljenje križa i pričešćivanje.

Liturgija riječi obogaćena je čitanjem po ulogama većeg dijela evanđelja po Ivanu, dio koji nazivamo Muka. Isus je u velikim patnjama, ponižen, ismijavan, razodjenut, bičevan, razapet na križ uz teko malo prijatelja, a mnogo više onih kojima je Njegova patnja zabava i Njegova smrt velika želja.
On, pak, oprašta svima: "Oče oprosti im jer ne znaju što čine". Oprašta i svojim sunarodnjacima koji su ga optužili i predali Rimljanima, ali oprašta i tuđincima koji su ga uhvatili i osudili i razapeli na križ, Pilatu i rimskim legionarima.
Isus i s križa čini još velikih gesta. Njegovo djelovanje ne prestaje ni u najvećim mukama. I u muci i u smrti ljubi nas, daruje s najviše što se može darovati. Daruje nam svoje srce u prihvaćanju križa i opisanom opraštanju, ali u još jednom opraštanju daje nam razlog za nadu u vječno spasenje prije svoga uskrsnuća kada kaže jednom od razbojnika koji je razapet zajedno s njime: "još danas ćeš biti u raju". Eto nam razloga za vjeru u neprekinuti život duše.
Još vidimo u tome dijalogu njih trojice na križu i čin ispovijedi i milosti Božjeg opraštanja i obećanja nagrade vječnoga života za raskajanog grješnika, za svakog od nas raskajanog. Desni razbojnik priznaje da je zavrijedio kaznu visjeti na križu i moli Isusa da ga se sjeti.
Tu ne prestaje darivanje osobe koja je u najužasnijoj situaciji. Nije kraj dok nije kraj. Nedaj Bože, ali svatko od nas u sličnoj situaciji bi vjerojatno proklinjao, možda se raspravljao ili molio milost. Isus milost daje, i naravno, tako nadilazi ljudsku narav. Ivan pod križem i žalosna majka Marija, Isus ih povjerava jedno drugome. Ivan je učenik Isusov, mi smo Isusovi učenici. Ako je Ivanu rečeno "evo ti Majke" rečeno je i nama. Mariji je rekao "Majko evo ti sina", onda smo i mi svi Marijina djeca o kojima ona brine svojim zagovorom.
On oprašta svojim progoniteljima, obećaje raj raskajanom razbojniku i preko apostola Ivana, svoju Majku daje nama za Majku.
Ljubljenje križa nakon što ga svećenik otkrije, drugi je dio obreda Velikog petka. Vjernici na taj način izražavaju svoju ljubav i vjeru spasenjskom djelu muke i smrti na križu.
Treći dio u obredima je pričešćivanje. Na ovaj dan nema klasične euharistijske službe, posvete kruha i vina, već vjernike se pričešćuje dan prije posvećenim Tijelom Kristovim. 

Wednesday, June 10, 2015 Josip Anušić Najave 30837
Proslava zaštitnika naše župe, sv. Vida, bit će u nedjelju 14. lipnja 2015., dakle, dan prije zbog lakšeg dolaska bivših, iseljenih, župljana. Svetu misu predvodit će fra Josip Božić, dugogodišnji gvardijan na Petrićevcu.
Friday, June 26, 2015 Josip Anušić Najave 31207
Najava: Na Gajiću u nedjelju 28.6.2015. proslava sv. Petra i Pavla u 10.30 sati. To je pučka misa za sve župljane i u isto vrijeme neće biti mise u župnoj crkvi. Svi znamo da je svetkovina apostolskih prvaka, svetih Petra i Pavla, 29. lipnja i ove godine to pada na dan ponedjeljak. Naš župnik, fra...
Monday, July 27, 2015 Josip Anušić Najave 31169
Gospa od Anđela ove 2015.g. dolazi na nedjelju. Proslava ovoga našega drugoga zaštitnika župe bit će u nedjelju 2.8. u 10.30 sat i, što je pogodno zbog mnogih iseljenih, a misno slavlje predvodit će biskup dr. fra Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup. Napominjem i poziva se svaka dobra duša na...
Thursday, October 08, 2015 Josip Anušić Najave 31277
Subota 31.10. 2015. Dikevci, u 10.30 sati Gajić u 16.00 sati Nedjelja 1.11.2015. Svi Sveti Bijeda u 10.30 sati Crkvine 14.00 sati

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.