Barlovci, 25.3.2016. - Obredi Velikog petka u našoj župnoj crkvi započeli su u 18 sati s duplo većim brojem župljana nego prethodnog dana, i opet su većina bili muški. Na Veliki petak posebno se prisjećamo i uživljavamo u muku i smrt Gospodina našega Isusa Krista kao vrhunac ljubavi za ljudski rod.

Obredi Velikog petka sadržani su od tri dijela: liturgija riječi, ljubljenje križa i pričešćivanje.

Liturgija riječi obogaćena je čitanjem po ulogama većeg dijela evanđelja po Ivanu, dio koji nazivamo Muka. Isus je u velikim patnjama, ponižen, ismijavan, razodjenut, bičevan, razapet na križ uz teko malo prijatelja, a mnogo više onih kojima je Njegova patnja zabava i Njegova smrt velika želja.
On, pak, oprašta svima: "Oče oprosti im jer ne znaju što čine". Oprašta i svojim sunarodnjacima koji su ga optužili i predali Rimljanima, ali oprašta i tuđincima koji su ga uhvatili i osudili i razapeli na križ, Pilatu i rimskim legionarima.
Isus i s križa čini još velikih gesta. Njegovo djelovanje ne prestaje ni u najvećim mukama. I u muci i u smrti ljubi nas, daruje s najviše što se može darovati. Daruje nam svoje srce u prihvaćanju križa i opisanom opraštanju, ali u još jednom opraštanju daje nam razlog za nadu u vječno spasenje prije svoga uskrsnuća kada kaže jednom od razbojnika koji je razapet zajedno s njime: "još danas ćeš biti u raju". Eto nam razloga za vjeru u neprekinuti život duše.
Još vidimo u tome dijalogu njih trojice na križu i čin ispovijedi i milosti Božjeg opraštanja i obećanja nagrade vječnoga života za raskajanog grješnika, za svakog od nas raskajanog. Desni razbojnik priznaje da je zavrijedio kaznu visjeti na križu i moli Isusa da ga se sjeti.
Tu ne prestaje darivanje osobe koja je u najužasnijoj situaciji. Nije kraj dok nije kraj. Nedaj Bože, ali svatko od nas u sličnoj situaciji bi vjerojatno proklinjao, možda se raspravljao ili molio milost. Isus milost daje, i naravno, tako nadilazi ljudsku narav. Ivan pod križem i žalosna majka Marija, Isus ih povjerava jedno drugome. Ivan je učenik Isusov, mi smo Isusovi učenici. Ako je Ivanu rečeno "evo ti Majke" rečeno je i nama. Mariji je rekao "Majko evo ti sina", onda smo i mi svi Marijina djeca o kojima ona brine svojim zagovorom.
On oprašta svojim progoniteljima, obećaje raj raskajanom razbojniku i preko apostola Ivana, svoju Majku daje nama za Majku.
Ljubljenje križa nakon što ga svećenik otkrije, drugi je dio obreda Velikog petka. Vjernici na taj način izražavaju svoju ljubav i vjeru spasenjskom djelu muke i smrti na križu.
Treći dio u obredima je pričešćivanje. Na ovaj dan nema klasične euharistijske službe, posvete kruha i vina, već vjernike se pričešćuje dan prije posvećenim Tijelom Kristovim. 

Sunday, September 24, 2023 Josip Anušić Najave 1621
Svi Sveti, 1. studeni, u ovoj 2023. godini padaju na srijedu. Kako je već uobičajeno zadnjih godina na taj dan, Svi Sveti, svetkovina, služit će se sv. mise s molitvom odrješenja kod posljednjih počivališta vaših najmilijih 1.11., na groblju Bijeda u Barlovcima u 11 sati , 1.11., na groblju...
Monday, April 10, 2023 Josip Anušić Najave 1693
Raspored blagoslova polja u proljeće 2023. godine kod naših kapelica u grobljima ili bez njega, izgledat će ovako: Nedjelja, 23.4. - DIKEVCI, nedjelja, 30.4. - BIJEDA, ponedjeljak, 1.5. - BATKOVIĆA GROBLJE nedjelja, 7.5. - OJDANIĆA BRDO nedjelja, 14.5. - KULJANI nedjelja, 21. 5. - prva nedjelja...
Sunday, April 02, 2023 Josip Anušić Najave 1643
Raspored obreda i misnih slavlja kroz Veliki tjedan u župnoj crkvi sv. Vida i u kapeli sv. Franje u Stranjanima. Veliki četvrtak - 18 sati. Veliki petak - 18 sati. Velika subota - 19,30 sati, a nakon obreda blagoslov jela. U Stranjanima blagoslov jela na Veliku subotu u 16 sati. USKRS - Stranjani...
Monday, October 17, 2022 Josip Anušić Najave 2348
Subota, 29. 10. u 11 sati DIKEVCI Nedjelja, 30. 10. u 11 sati GAJIĆ SVI SVETI, utorak, 01. 11. u 11 sati BIJEDA 14 sati CRKVENE

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.