Godišnji spomen i molitva za naše pokojnike

Kreirano: Nedjelja, 30 Listopad 2016 Napisao/la Josip Anušić

gajic 2016Barlovci, 30.10.2016., Jučer 29.10. na groblju sv. Jure u Dikevcima počela je bliža proslava naše velike svetkovine Svi sveti, a danas, nedjelja, služena je sveta misa na groblju Gajić s prethodnim moljenjem opjela ili molitve odrješenja. Molitva odrješenja moli se kod groba ili grobnice pokojnika zajedno svećenik i obitelj. Na groblju Gajić većinom su bili sadašnji župljani i tek nekoliko vjernika pristiglih autima iz Hrvatske. Groblje je lijepo uređeno, nedavno pokošeno i kapelica očišćena i pripremljena za današnju svetu misu. Na samoj misi bilo je oko 50-tak vjernika.

Onih godina kada smo svi bili ovdje, a sada samo kada bi kalendarski dobro pao raspored u tjednu tj. vikendom, na Svi svete misa je u groblju Bijeda i Crkvine, a na Dušni dan bio bi u ostala 4 mala groblja, Dikevci, Gajić, Gradina-Stranjani i Batkovića groblje. Zbog specifičnih prilika nas koji obilazimo ova groblja dolazeći iz drugih država, župnici uvijek izlaze u susret tražeći način da bude zgodno dolaziti uzimajući u obzir radne obaveze hodočasnika. I dalje je ostalo da na naša dva najveća groblja Crkvine i Bijeda misa i moljenje opijela bude na dan same svetkovine Svi Sveti. Dok Stranjančani već duže vremena dogovorno imaju godišnji pohod i obilazak grobova najmilijih puno ranije, u rujnu nedjelja iza Male Gospe. Dok Batkovćani nemaju mise, već samo obilazak poslije mise na Gradini. Na grobljima Gajić i Dikevci misa je je nekada na Dušni dan a nekada dan prije Svih svetih ili kao ove godine 2 dana prije jer se mislilo da će zbog nedjelje doći veći broj vjernika izvana. Činjenica je da na Gajić dolazi sve manje vjernika, razlog je u tome što već svi imaju svoje pokojnike pokopane u mjestima gdje su počeli graditi novi dom, u izbjeglištvu, i onda se obilaze i uređuju ta groblja a ne ova gdje su djedovi i bake. Ima ih koji će doći na Svi Svete i biti na misi na nekom od većih groblja u našoj ili drugoj župi, a ovdje će doći zapaliti svijeću i sami se pomoliti.

Velika svetkovina Svi sveti u kojoj se spominjemo svih vjernika koji su umrli u vjeri i kao uzorni kršćani, vjerni sljedbenici Božje volje i riječi. To je ono kada možemo reći za čovjeka ili za života ili nakon što je umro: "Ovo je stvarno bio/la svet čovjek/žena". Na Dušni dan spominjemo se svih vjernih mrtvih i molimo se da Bog oprosti nesavršenosti i privede svjetlu svoga lica.

Biblijska čitanja današnjeg dana govorila su o milosrđu. Isus je iskazao milosrđe jer se skrenuo u kuću carinika Zakeja koji ga toliko žudio vidjeti da se popeo na drvo da vidi Isusovo lice. Isus je prepoznao tu žarku želju i posjetio je Zakejev dom, a on potaknut Božjom blizinom doživljava snažno obraćenje, iz temelja. Svega svoga imetka se odrekao u korist siromašnih i da bi namirio štetu onima koje je nepravedno zakinuo. Kada je sve svoje "dugove" raščistio počeo je slijediti Isusa. Osjetio je milosrđe i prihvatio.

Hitova: 4627