Božićne mise održane su u 00.00 sati, tj. ponoćka i dnevna misa u 10.45 na Božić u župi Barlovci. Duplo više vjernika na misi ponoćki, nešto oko 70, a na dnevnoj 30-tak.
Sve to nije ni važno, važno je da su svi nazočni došli s onim božićnim pobožnim raspoloženjem za slavljenje Isusovog dolaska na svijet i u svijet rođenjem u prodrtoj betlehemskoj štalici. Iskreno radosni zbog susreta s Bogom u svetoj misi i jednih s drugima, ovih "domaćih" i onih pristiglih samo radi ove svetkovine ili kojeg drugog razloga. Vidljivo je to u dvorištu po autima sa stranim tablicama i u crkvi s "novim" starim (ostarjelim) licima, srdačnim rukovanjima, zagrljajima i poljupcima prije mise, a i poslije.

U crkvi lijepo uređene jaslice s mnoštvom figurica posloženima na mini-scenu u kaskadnoj formi, ili terasama, koja svaka za sebe priča priču o pastirima, kraljevima, tadašnjim alatima, a središtu svega, naravno, dirljivi prizor majke Marije i poočima Josipa oko djeteta Isusa u jaslicama koji je raširio ruke da sve nas prigrli. Za djecu pravi ugođaj koji ih ne ostavlja ravnodušnim.

Fra Ivo Orlovac, župnik, u svojoj propovijedi govoreći o otajstvu Božića, nastoji skrenuti pozornost vjernika na još nekoliko bitnih momenata, važnih za događaje Isusovog rođenja: važnost čvrstog obiteljskog zajedništva u velikim kušnjama i životnim poteškoćama.
Sveta obitelj morala je na dalek put, na popis stanovništva u doba kada je Marija u visokoj trudnoći. Ne tuže se na tešku sudbinu, već s pouzdanjem idu stazom života.
Istaknuo je i značaj oca u osobi sv. Josipa kroz prihvaćanje očinske uloge nakon dolaska anđela u njegovo viđenje gdje mu govori: "ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga.'' Josip od toga trenutka postaje pravi skrbnik, zaštitnik, hranitelj i branitelj svoje tek začete obitelji. On ne traži povlastica, ne očekuje neko blagostanje zato što ima zadaću od Boga, već trpi najnezgodnije momente i povijesni splet okolnosti, dajući sve od sebe bez zadrške. Kojih li divnih primjera i uzora za suvremene obitelji, za očeve i majke.

Kroz misno slavlje nije nedostajalo pjesme, iako nedostaje svirač/ica orgulja. Radosno je pjevala cijela crkva predvođena pjevačicama župnoga zbora: Stažom, Nedjeljkom, Ivankom i dr.
Prije mise čestitao se badnji dan, a nakon kraja mise, iza 1 sat po ponoći, opet čestitanje, sada Božića. Kratko druženje na dvorištu, a onda svako svojoj kući načeti pečen'cu i popiti čašu pića.
Na dnevnoj misi pojavili se oni izdržljiviji "ranoranioci". Pjesme nije nedostajalo, a za propovijed je čitano pismo biskupa Franje Komarice upućeno svim vjernicima njegove biskupije.

Cijela web galerija fotografija, donesite vrh strjelice miša u lijevi ili desni kraj slike, pojavit će se strjelice na koje treba kliknuti za listanje drugih fotografija:

{flickrset}72157690000628501|640|480|josoon-joso|Y{/flickrset}

 

Sunday, September 24, 2023 Josip Anušić Najave 2490
Svi Sveti, 1. studeni, u ovoj 2023. godini padaju na srijedu. Kako je već uobičajeno zadnjih godina na taj dan, Svi Sveti, svetkovina, služit će se sv. mise s molitvom odrješenja kod posljednjih počivališta vaših najmilijih 1.11., na groblju Bijeda u Barlovcima u 11 sati , 1.11., na groblju...
Monday, April 10, 2023 Josip Anušić Najave 2611
Raspored blagoslova polja u proljeće 2023. godine kod naših kapelica u grobljima ili bez njega, izgledat će ovako: Nedjelja, 23.4. - DIKEVCI, nedjelja, 30.4. - BIJEDA, ponedjeljak, 1.5. - BATKOVIĆA GROBLJE nedjelja, 7.5. - OJDANIĆA BRDO nedjelja, 14.5. - KULJANI nedjelja, 21. 5. - prva nedjelja...
Sunday, April 02, 2023 Josip Anušić Najave 2293
Raspored obreda i misnih slavlja kroz Veliki tjedan u župnoj crkvi sv. Vida i u kapeli sv. Franje u Stranjanima. Veliki četvrtak - 18 sati. Veliki petak - 18 sati. Velika subota - 19,30 sati, a nakon obreda blagoslov jela. U Stranjanima blagoslov jela na Veliku subotu u 16 sati. USKRS - Stranjani...
Monday, October 17, 2022 Josip Anušić Najave 2928
Subota, 29. 10. u 11 sati DIKEVCI Nedjelja, 30. 10. u 11 sati GAJIĆ SVI SVETI, utorak, 01. 11. u 11 sati BIJEDA 14 sati CRKVENE

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.