Cijela poenta svih razgovora o Nijemcima na kraju se okrene o njihovoj urednosti pedantnosti. Pa nisu oni zabadava pokrenuli dva svjetska rata. To ipak može samo netko odlično organiziran. No,šalu na stranu, i ja cijenim mnoge njihove osobine. No, s obzirom da su pametni shvatili su da se svijetom ne osvaja puškom već mercedesima i ide im to od ruke. Cijeli svijet se želi voziti u mercedesima. I Englezi su slični. Nisu mi simpatični ni jedni ali ne može im se poreći da su mnogo toga uredili na pravi način. Nekad sam znao otići u obilazak nosača zrakoplova kad dođu u luku gdje živim i koliko se primijeti razlika između, recimo, američkog nosača i posade na njemu i onog engleskog. Mislim na atmosferu i stav posade na njima. Amerikanci, tipični kauboji, nešto kao recimo sofisticirani bosanci, a Englezi, imaš osjećaj kao da je na samom brodu engleska kraljica. Sve je ozbiljno i dostojanstveno i pod konac.
Nisam još bio na bosanskom nosaču zrakoplova, a bilo bi zanimljivo, ali bio sam u bosanskoj ambasadi u Zagrebu devedestih godina i valjao se od smijeha.

Naravno nakon što sam izašao odatle obavljena posla. Trebala mi neka potvrda koja se opet izdavala uz dva svjedoka koja ja naravno nisam imao, a bila je tu hrpa ljudi s istim poslom. Onda mi službenik kaže da uzmem ovdje koga bilo za svjedoka što sam i napravio. Tako je meni neki valjda Ibro i Meho iz Donje Travulje svjedočio za tkotepitašta, a ja sam opet njima bio svjedok za istu tako neku glupost. Baš bih volio znati gdje su sada ti moji svjedoci :grin . U međuvremenu dok smo mi svsjedočili jedni drugima službenici na šalterima su se dovikivali, jer je bilo vrijeme marende, riječima koji se i danas sjećam: Ej Rasime, Rasime jel šefika jela bureka... oš ti bureka :grin :grin . Ovo je živa istina.
Ponekad odem i u hrvatski konzulat ovdje kod sebe i slika je isto tako otužna. Malo je blaža nego ona u Bh konzulatu ali ima bisera. Dok sam ja sjedio čekajući nešto službenicu na telefon zove muž i onda raspravljaju kako im se pokvario šporet kod kuće i ona kuka kako neće imati na čemu kuhati. :sigh . Naravno, naši da bi naglasili svoju kulturu sto puta upotrebljavaju riječ Gospodin i kad treba i kad ne treba pa sve gospodin taj i taj, gospodin ovaj i onaj, bla bla bla. Meni došlo da kažem gospodin ...... znate već šta.

Wednesday, June 10, 2015 Josip Anušić Najave 31131
Proslava zaštitnika naše župe, sv. Vida, bit će u nedjelju 14. lipnja 2015., dakle, dan prije zbog lakšeg dolaska bivših, iseljenih, župljana. Svetu misu predvodit će fra Josip Božić, dugogodišnji gvardijan na Petrićevcu.
Friday, June 26, 2015 Josip Anušić Najave 31526
Najava: Na Gajiću u nedjelju 28.6.2015. proslava sv. Petra i Pavla u 10.30 sati. To je pučka misa za sve župljane i u isto vrijeme neće biti mise u župnoj crkvi. Svi znamo da je svetkovina apostolskih prvaka, svetih Petra i Pavla, 29. lipnja i ove godine to pada na dan ponedjeljak. Naš župnik, fra...
Monday, July 27, 2015 Josip Anušić Najave 31494
Gospa od Anđela ove 2015.g. dolazi na nedjelju. Proslava ovoga našega drugoga zaštitnika župe bit će u nedjelju 2.8. u 10.30 sat i, što je pogodno zbog mnogih iseljenih, a misno slavlje predvodit će biskup dr. fra Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup. Napominjem i poziva se svaka dobra duša na...
Thursday, October 08, 2015 Josip Anušić Najave 31588
Subota 31.10. 2015. Dikevci, u 10.30 sati Gajić u 16.00 sati Nedjelja 1.11.2015. Svi Sveti Bijeda u 10.30 sati Crkvine 14.00 sati

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.