Slavlje sv. Ane na groblju Bijeda

Kategorija: Novosti Kreirano: Nedjelja, 31 Srpanj 2022 Napisao/la Josip Anušić

sv Ana posterBijeda, 31.7.2022., mnogo Barlovčana se okupilo na premještenom slavlju blagdana sv. Ane koji je ove godine padao na utorak (26.7.). Sveta misa s početkom u 11 sati slavljena je kod "zadnje lipe" jer se u kapelicu nije moglo zbog velikog gnijezda stršljenova uništenog dan ranije, ali još uvijek je bilo rizično biti u njoj.

Auta je bilo "stotinu" (to se samo tako kaže da je bilo puno), a onih koji su došli pomolliti se i susresti sa svojim rođacima i prijateljima bilo je negdje oko 120.
Automobila je bilo sa svih strana, gledajući registracijske pločice, a time i njihovih vlasnika, ali zajedničko im je da je većina potekla iz sela oko ovoga groblja, a druga manjina su njihova djeca koja su rođena u mjestima gdje su njihovi roditelji izbjegli tijekom rata. Većina, ovi stariji, se tu rodila, odrasla i stasala na ovoj grudi, primila kršćanski odgoj od svojih roditelja, i ovdje često pohodili o blagdanima koji se ovdje slave: Sv. Marko, Sv. Ana i Svi Sveti. I dan danas mnogi Barlovčani slijede tu tradiciju pohođenja ovoga groblja u dane navedenih spomendana. Sa sobom dovode svoju djecu i pokazuju im grobove baka i djedova, prabaka i pradjedova, kod njih se zajednički mole, a onda obiđu i svoja nekadašnja ognjišta, napuštena ili naseljena. Završava sve obilaskom grada i ponekog kafića ili restorana, u druženju i zajedništvu.

Hitova: 99