STOTINU GODINA BATKOVIĆA GROBLJA U MATOŠEVCIMA (1915.-2015.)

Kreirano: Petak, 01 Svibanj 2015 Napisao/la dr.sc. fra Velimir Blažević

Batkovića groblje, u Matoševcima, osnovano je 1914., za vrijeme barlovačkog župnika fra Ambrože Radmanovića. Blagoslovio ga je 1. svibnja 1915., s dopuštenjem banjolučkog biskupa fra Marijana Markovića, župnik fra Ambroža. Ove godine, uz proljetni poljski blagoslov za Matoševce, obilježena je 100 -ta obljetnica postojanja Batkovića groblja. Za tu prigodu svetu misu je slavio biskup Franjo Komarica, a snjim također sadašnji barlovački župnik fra Dujo Ljevar.

Po vrlo lijepom vremenu, na groblju i svetoj misi se okupilo više od 80 osoba različite dobi, od najstarijeg a, osamdesettrogodišnjeg Mirka Majdandžića, Ivinog, do najmlađeg a, jednogodišnjeg Petra Debeljaka, sina Dalibora i Ivane. Uz malobrojne Matoševljane i Stranjančane koji sada žive u Matoševcima i Stranjanima, i većinu drugih koji su stigli iz Hrvatske, a neki i iz Njemačke i Švicarske, bilo je nekoliko osoba i iz drugih sela barlovačke župe. Na obilježavanju 100- godišnjice Batkovića groblja, Batkovića je bilo ponajmanje.

Biskup Komarica je u propovijedi izrazio zadovoljstvo što je mogao doći i s nazočnima sudjelovati u proslavi, osvrnuo se na višestoljetnu katoličku prošlost Stranjana i Matoševaca, kraja iz kojega i njegova loza vuče korijen, te sve potaknuo na dosljedan kršćanski život i da ne zaborave svoga rodnog kraja, ma gdje da se nalaze i žive. Nakon svete mise svi su se okupili na zajedničko fotografiranje, a potom razišli na okrepu kod svojih kuća, onih još čitavih, ili devastiranih, ili na mjesta gdje su im se kuće nekad nalazile, a sada se možda samo trag ovi naziru.

Svraćanje s tridesetak uzvanika, među kojima su bili također biskup Komarica i župnik fra Dujo, Marija Rapo, Ivaštanka, zastupnica u Hrvatskom saboru, kao i pisac ovih redaka, zajednički su priredili Marica Debeljak, Milina, i Josip, Mile i Mato Debeljak, sinovi Petrovi.

Hitova: 4456