Slavlje Gospe od Anđela

Kreirano: Nedjelja, 07 Kolovoz 2016 Napisao/la Josip Anušić

gospodandjeli8Slavlje suzaštitnice župe Barlovci, Gospe od Anđela, 2.8.2016. započelo je u 10.30 sati, a prije toga narod je imao priliku za ispovijed, te moljenje svojih nakana, zavjeta, što se vidjelo po mnogo molitelja koji su išli oko crkve s krunicom u ruci i molitvom na usnama.
Naroda je bilo sa svih strana, od sjevera do juga Europe. Vidljivo je to po registracijama auta. Čak 4 su iz Švedske, 1 iz Danske, nekoliko iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske...

Naravno najviše sadašnjih stanovnika Banje Luke i okolice koji neprekinuto hodočaste na ovu svetkovinu. Nezahvalno je govoriti o broju nazočnih, ali slobodno procjenjujem da je to bliže 300. Sve su klupe bile pune i još je naroda stajalo.
Nekako je baš ove godine uočljivo mnogo lica koja su došla prvi puta na ovu svetkovinu nakon izbjeglištva. Jedna mlađa žena rodom iz Lukenda a sada udana za Kakanjca i nastanjena u Kanadi kaže, vidno uzbuđena, da je ovdje prvi puta nakon 21 godinu i dovela je cijelu svoju obitelj.
Koncelebrirano misno slavlje predvodio je mladi ujak s Petrićevca fra Domagoj Šimić, rodom iz Bihaća, za jedno s fra Ivom Orlovcem župnikom, fra Dujom Ljevarom gvardijanom s Petrićevca i župnikom iz Trna fra Dominik Planinić. Župni zbor pod orguljskom pratnjom mlade Ivane Lukenda predvodio je pjevanje puka Božjega na misi.

Evo iz ove zadnje rečenice možda vam se pojavilo par nejasnoća? Da. Krajem srpnja opet su se nakon 10 godina zarotirali fra Ivo Orlovac i Fra Dujo Ljevar. Fra Dujo je otišao iz Barlovaca u samostan Petrićevac i tamo je gvardijan, a dosadašnji gvardijan fra Ivo došao je ili bolje rečeno vratio se u Barlovce biti župnikom. 

Na kraju mise župljani su se htjeli oprostiti od fra Duje na poseban način. Tu čast je imao Brane Princ i u ime župljana predao je umjetničku sliku s motivom naše crkve kojoj se fra Dujo jako obradovao. Članice župnoga zbora napisale su pjesmu i pročitale pred pukom. Svi se malo nasmijali i nastavili dalje. Fra Dujo ne ide preko svijeta već tu, u Petrićevac.

 Plan za naredni period: nova zvona na crkvi

Fra Ivo, novi stari župnik, prilikom preuzimanja župe dobio je od fra Duje jednu donaciju našega čovjeka iz Švedske koji je namijenio 9500 švedskih kruna za nova crkvena zvona. Svi znamo da su ona naše zvono llijepa zvuka u ratu bačena s vraha tornja dolje i završilo negdje kao sekundarna sirovina. Ona koja su trenutno na zvoniku nejaka su i imaju zvuk, Bože mi prosti, kante. Bilo bi lijepo kada bi stari župljani s ovima koji su ovdje skupili potrebna sredstva za nabavku jednoga zvona punijega, zvonkijega zvuka. Više o ovome u narednom periodu i u dane oko Svih Svetih.   

slike

gospodandjeli 7gospodandjeli1 gospodandjeli2 gospodandjeli3 gospodandjeli4

gospodandjeli5 gospodandjeli6

Hitova: 3523