Svečano proslavljen blagdan Gospe od Anđela i blagoslov novog zvona

Kreirano: Srijeda, 02 Kolovoz 2017 Napisao/la TABB

zvono novoU župi Barlovci na periferiji Banje Luke i ove je godine, 2. kolovoza 2017., tradicionalno svečano proslavljen blagdan suzaštitnice župe – Gospe od Anđela – Porcijunkula. Svečanost je ove godine uvećana rijetkim liturgijskim obredom blagoslova novog zvona, kojega su tijekom proteklih mjeseci na poticaj župnika fra Ive Orlovca svojim novčanim prilozima nabavili malobrojni preostali župljani te drevne, do rata brojne župe, a poglavito prognani župljani iz raznih europskih zemalja.

Svečano koncelebirano bogoslužje predvodio je domaći biskup Franjo Komarica. S njim su uz domaćeg župnika, koji je i dekan banjolučkog dekanata koncelebrirala trojica župnika iz susjednih župa, prof. emeritus dr. fra Velimir Blažević iz petrićevačkog samostana, te biskupov tajnik.

Biskup je najprije pred početak mise, uz nazočnost više od 200 vjernika iz barlovačke i susjednih župa, te pristiglih prognanih župljana pred ulaznim crkvenim vratima obavio blagoslov zvona. Bila je nazočna i skupina poljskih katolika, čiji su roditelji porijeklom iz barlovačke i susjednih župa.

Biskup Komarica je u svojoj propovijedi govorio o Božjem spasiteljskom djelovanju u povijesti čovječanstva, osobito preko jedinstvene uloge presvete Djevice i Bogorodice Marije. Protumačio je sadržaj blagdana Gospe od Anđela e propitivao vjerodostojnost današnjih vjernika i Gospinih štovatelja. Pozvao je sve da se trude oko vjerodostojnog kršćanskog života i da se ne klanjaju ovozemaljskim krivim božanstvima, kad su potomci mnogih generacija postojanih katolika.

Na misnom slavlju je sudjelovao i domaći sin fra Velimir Blažević, koji je točno prije 55 godina u toj crkvi slavio svoju mladu misu. U skupini poljskih katolika bila je i redovnica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove iz Poljske provincije s. Margareta Karaban, koja je 30. srpnja o. g. obilježila u svojoj rodnoj župi Gumjera svoj dijamantni 30-godišnji redovnički jubilej.

Pri kraju misnog slavlja svi nazočni su na biskupov poticaj otpjevali u ime dvoje jubilaraca pjesmu „Tebe Boga hvalimo“, a na kraju mise se s nekoliko prigodnih riječi na hrvatskom jeziku obratila sestra Magdalena. Govorila je o svojoj neuništivoj ljubavi prema rodnoj župi, o svome redovničkom zvanju, koje pripisuje svome mladom župniku vlč. Anti Dujloviču, mučenički ubijenom 1943. godine te o njenom nastojanju i nastojanju drugih iseljenih župljana iz Gumjere u Poljsku, da svećenik Dujlović bude što skorije podignut na čast oltara. Izložila je i cijeli niz fotografija koje ilustriraju dosadašnji rad u Poljskoj i u Bosni na beatifikaciji ovog istinskog svjedoka vjere.

Župnik fra Ivo Orlovac je za sve misare upriličio prikladni i tradicionalni domjenak nakon mise.

Hitova: 4172