Koliko se zna, već od osnutka i blagoslova groblja Gradina, a bilo je to godine 1929., na njemu se misa slavi svake godine na prvu nedjelju iza Male Gospe. Tako je bilo i ove godine. U nedjelju, 10. rujna, na Gradini se po veoma lijepom vremenu okupilo više od 150 osoba različite dobi i uzrasta. Uz one koji sada žive u Stranjanima i Matoševcima, najviše ih je došla iz Hrvatske, iz mjestâ i krajeva gdje trenutno žive, a uz sadašnje ili bivše Matoševljane i Stranjančane, bilo je i drugih. Dakako, većina njih je dolazila redovito i prijašnjih godina, ali je bilo i onih koji dolaze rjeđe, a nekima je ovo mogao biti i prvi dolazak.

Prije svete mise, koja je započela u 10,30 sati, župnik fra Ivo Orlovac i fra Velimir su molili opijela na grobovima. A na kraju mise župnik je izmolio opće opijelo za sve koji su sahranjeni na groblju.

Za ovu prigodu groblje je bilo lijepo uređeno, a to se, uostalom, čini redovito, zahvaljujući najviše onima koji stalno ili povremeno žive u Matoševcima i Stranjanima. Također su u grobljanskoj kapelici i ispred nje, u natkrivenom dijelu, stavljene keramičke pločice. Tome je svoj doprinos dalo više osoba, i župnik im se na kraju mise zahvalio. Uoči, ili na sam dan slavljenja mise na groblju su gotovo svi grobovi bili okićeni cvijećem i na njima zapaljeni brojni lampioni, što je sve odavalo veoma lijepu sliku.

Poslije svete mise, oni koji su željeli dali su svoj doprinos za održavanje groblja, kako se ne bi sve radilo samo dobrovoljnim akcijama, nego da se neki radovi i troškovi mogu i platiti.

Nakon razlaza s groblja, okupljanja i druženja „na svraćanju“ bila su kod nekoliko kuća, kako onih u kojima netko boravi, tako i kod nekih u kojima nitko ne bude, ali se održavaju, bilo da su čitave, ili da su teško devastirane i razorene. Veće skupine uzvanika su bile u Matoševcima kod sinova pok. Pere Debeljaka, i Borislava i Ljilje Blažević, a u Stranjanima kod Vlade i Anđe Blažević. Nešto više ih je bilo u Stranjanima i kod Slavka Blaževića, Stipinog, zatim Jure Kaurina, Pejinog, kod kuće pok. Mile Bogdanovića, Antinog i u Ljevarima kod Ilije Ljevara, Vidovog.

Dolazak i boravak u Matoševcima i Stranjanima neki su iskoristili ne samo da obiđu svoja opustošena kućišta, nego i da uberu i sa sobom u Hrvatsku ponesu koju domaću plavu šljivu, ubranu kod svoje kuće i u svom šljiviku, ili kod nekoga drugog u svom selu.

Sunday, September 24, 2023 Josip Anušić Najave 2016
Svi Sveti, 1. studeni, u ovoj 2023. godini padaju na srijedu. Kako je već uobičajeno zadnjih godina na taj dan, Svi Sveti, svetkovina, služit će se sv. mise s molitvom odrješenja kod posljednjih počivališta vaših najmilijih 1.11., na groblju Bijeda u Barlovcima u 11 sati , 1.11., na groblju...
Monday, April 10, 2023 Josip Anušić Najave 2226
Raspored blagoslova polja u proljeće 2023. godine kod naših kapelica u grobljima ili bez njega, izgledat će ovako: Nedjelja, 23.4. - DIKEVCI, nedjelja, 30.4. - BIJEDA, ponedjeljak, 1.5. - BATKOVIĆA GROBLJE nedjelja, 7.5. - OJDANIĆA BRDO nedjelja, 14.5. - KULJANI nedjelja, 21. 5. - prva nedjelja...
Sunday, April 02, 2023 Josip Anušić Najave 2025
Raspored obreda i misnih slavlja kroz Veliki tjedan u župnoj crkvi sv. Vida i u kapeli sv. Franje u Stranjanima. Veliki četvrtak - 18 sati. Veliki petak - 18 sati. Velika subota - 19,30 sati, a nakon obreda blagoslov jela. U Stranjanima blagoslov jela na Veliku subotu u 16 sati. USKRS - Stranjani...
Monday, October 17, 2022 Josip Anušić Najave 2645
Subota, 29. 10. u 11 sati DIKEVCI Nedjelja, 30. 10. u 11 sati GAJIĆ SVI SVETI, utorak, 01. 11. u 11 sati BIJEDA 14 sati CRKVENE

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.