Gospa od andjela 1Barlovci - 2.8.2019., župa sv. Vida, Barlovci, svečanije se slavi, kao drugi patron župe, Gospa od Anđela ili Porciunkula. Ovaj spomendan naročito je naglašen među redovnicima franjevcima jer je to spomen na duhovni zaokret sv. Franje prema siromaštvu ovomu svijetu da bi stekao duhovna blaga. Porciunkula je ime male crkvice gdje se sv. Franjo okupljao sa subraćom na molitvu.

Štovatelji spomena Gospe od Anđela koji niste mogli biti s nama na ovoj lijepoj i malo neuobičajeno veseloj proslavi ove naše svetkovine, dragi župljani, bivši i sadašnji, prijatelji župe Barlovci, evo nekoliko video zapisa iz mise i ulazne pjesme. Na ovaj dan okupilo se nas bliže 400 da radosno slavimo Isusa, da slijedimo Božju volju kao njegova sveta majka Marija koja po svojem bezpogovornom predanju Božjemu planu, ne samo da zadobi svetost, već u nebeskoj slavi posta kaljicom sviju svetih, kraljicom neba, kraljicom anđela.

 Svetu misu i prethodnu duhovnu obnovu predvodio je dr.sc. fra Ivo Pavić, župnik iz Šurkovca. Njegove riječi osobnoga oduševlljenja, osobne zaljubljenosti u Krista, nazočni su pratili s velikim zanimanjem, kao i njegovu propovijed pod svetom misom. Nakon završetka mise oni koji su željeli prilazili su da ih fra Ivo blagoslovi polaganjem ruke. Glazbena pratnja današnjega gosta bili su iz njegovog zbora u Šurkovcu s modernim elektroničkim glazbalima i modernim pjesmama, duhovnim šansonama koje su neke od vjernika nukale na pljeskanje i gestikulliranje prateći riječi pjesama. Ovako velikoj brojnosti na ovoj misi može se zahvaliti i većem broju hodočasnika kojima se sviđa način govora i duhovnost fra Ive Pavića. Naravno, najveći broj su bivši i sadašnji župljani župe Barlovci i drugi Gospini štovatelji iz susjednih župa banjolučkoga kraja.

Ovaj spomendan ima snagu svetkovine za ovu župu. Svake godine hodočasti veći broj vjernika iz okolice i oni raseljeni, a najviše iz Hrvatske, koji su u ovoj župi kršteni ili primili i druge sakramente. Naravno da je ovaj broj daleko manji od onoga prijeratnoga, ali svakako je jedno od najvećih okupljanja u župi pored onoga za blagdan sv. Vida i Svih Svetih po grobljima.

Naši svećenici uvijek se rado pridružuju ovakvim slavljima. Tako je i danas bilo sedam svećenika za oltarom: fra Ivo Pavić, župnik u Šurkovcu, fra Ivo Orlovac, domaći župnik, dobro nam znani fra Dujo Ljevar sada gvardijan na Petrićevcu, fra Miroslav Kljajić žpnik u Ivanjskoj, župnik iz Trna fra Dominko Batinić, vlč. Marijan Stojanović iz župe Budžak, te župnik Banje Luke vlč. Vladislav Žarko Ošap. Prije mise i nakon mise hodočasnici pristupaju svećenicima i radosno se prisjećaju zajedničkih događaja, te spominju zajedničke poznanike, rodbinu i prijatelje.

i Biblija nam daje na znanje da je Isus prisutan među ljudima na razne načine, ali najspoznatljivije na svetoj misi i to na tri načina:

  1. u Božjoj Riječi koja se čita kroz dio mise koji se zove Služba Riječi,
  2. u dijelu mise koji zovemo Euharistijska služba kada vidimo Isusa u posvećenoj hostiji,
  3. u zajedništvu koje smo pomalo zanemarili, a sam Isus kaže: »Nadalje, kažem vam, ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima. 20Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.« (Mt 18,19-20).

Pozdrav vam svima i nemojte se ulijeniti ići na svetu misu, gdjegod bili, ali i u naša sela kod kapelica i kod crkve.

Gospa od andjela 1 Gospa od andjela 1 Gospa od andjela 1
Sunday, September 24, 2023 Josip Anušić Najave 2491
Svi Sveti, 1. studeni, u ovoj 2023. godini padaju na srijedu. Kako je već uobičajeno zadnjih godina na taj dan, Svi Sveti, svetkovina, služit će se sv. mise s molitvom odrješenja kod posljednjih počivališta vaših najmilijih 1.11., na groblju Bijeda u Barlovcima u 11 sati , 1.11., na groblju...
Monday, April 10, 2023 Josip Anušić Najave 2614
Raspored blagoslova polja u proljeće 2023. godine kod naših kapelica u grobljima ili bez njega, izgledat će ovako: Nedjelja, 23.4. - DIKEVCI, nedjelja, 30.4. - BIJEDA, ponedjeljak, 1.5. - BATKOVIĆA GROBLJE nedjelja, 7.5. - OJDANIĆA BRDO nedjelja, 14.5. - KULJANI nedjelja, 21. 5. - prva nedjelja...
Sunday, April 02, 2023 Josip Anušić Najave 2296
Raspored obreda i misnih slavlja kroz Veliki tjedan u župnoj crkvi sv. Vida i u kapeli sv. Franje u Stranjanima. Veliki četvrtak - 18 sati. Veliki petak - 18 sati. Velika subota - 19,30 sati, a nakon obreda blagoslov jela. U Stranjanima blagoslov jela na Veliku subotu u 16 sati. USKRS - Stranjani...
Monday, October 17, 2022 Josip Anušić Najave 2928
Subota, 29. 10. u 11 sati DIKEVCI Nedjelja, 30. 10. u 11 sati GAJIĆ SVI SVETI, utorak, 01. 11. u 11 sati BIJEDA 14 sati CRKVENE

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.