sveta Klara s PresvetimU ove ljetne dane kad je većina vas dragi naši posjetioci ovih stranica na godišnjim odmorima ili se uskoro vraćate svojim domovima, nekoliko svojih minuta odvojih da vam ispišem par rečenica o jednoj svetici kojoj je i cijelo jedno naselje u predgrađu Zagreba posvećeno. Dakle, radi se o svetoj Klari ili Jasni.
 Jedna od najgorljivijih sljedbenica sv. Franje Asiškog jest sv. Klara. Rođena je 1149. godine u Asizu gdje se  već kao malena djevojčica susrela sa svetim Franjom. S osamnćst godina odlučuje se za redovnički život. Iako se njena rodbina toj odluci žestoko protivila, sv. Klara ne odustaje i nemalo po ulasku u samostan dobiva odobrenje za osnivanje drugog reda sv. Franje poznatijeg kao siromašni red sestara Klarisa, red stroge klauzure u kojem se prakticira duhovna aktivnost, prateći načela života u molitvi, postu i redovništvu. Jedno od glavnih načela ovog reda jest život u siromaštvu i pomoć siromašnima napose siromašnim djevojkama.

Sveta Klara živjela je u velikom tjelesnom odricanju, isposničkim načinom života i u velikom siromaštvu. Kad joj je sam papa želio ponuditi oslobođenje od zavjeta ona je odlučno zahvalila na pažnji ostavši u tom redu sve do svoje smrti. Zbog načina života, posta i tjelesnih patnji kojima se izlagala sveta Klara je rano počela pobolijevati. Umire 11. kolovoza 1253. godine u 59. godini života.

Nekoliko legendi govori o svetoj Klari. Jedna od tih legendi kaže kako su u zimskom danu pri susretu sv. Klare i sv. Franje u samostanskom dvorištu procvjetale ruže.

Druga kaže da zbog svoje klauzule nije mogla napustiti samostan sv. Klara nije mogla prisustvovati sahrani sv. Franje te je u zanosu molitve doživjela viziju: na zidu samostana nizale su se slike cjelokupnog obreda iz crkve sv. Gospe od Anđela. Zbog toga je sv. Klara u naše vrijeme izabrana kao zaštitnica televizije.

{mosimage} Svetoj Klari pripisuje se velika moć ozdravljenja očiju i zaštita vida. Kao i kod sv. Vida, sv. Lucije i sv. Augustina (Augen od njemački oko)  asocijacija s imenima koje nose je povezana s očnim bolestima a ne zbog čudesnih ozdravljenja ili nekih osobnih iskustava.
Sv. Klara također se smatra kao pomoćnica kod mucanja i govornih mana.

Njeno ime označava i Jasnu zbog jasnoće pogleda kojim je plijenila. Dakle, svim Klarama i Jasnama sretan imendan !

Da ne pomislite kako ja ovo sve znam, dakle, poslužila sam se bogatstvom internet pretraživanja i tu nasla podatke za ovaj mali prilog. Obzirom da je internet također jedno od medijskih sredstava kao i televizija smatram sv. Klaru zaštitnicom i interneta. Ipak, o zaštitnicima raznih medija još uvijek nije izrečen konačni sud. Evo jednog citata o tim razmišljanjima s radio Vatikana: "Tajnik Vijeća za obavijesna sredstva, biskup Pierfranco Pastore, osvrnuo se na zamolbe pojedinih katoličkih udruga za proglašenje zaštitnika dotičnih odjeljenja obavijesnih sredstava. Poznato je da je zaštitnik radija Anđeo Gabrijel, televizije sveta Klara, a tiska sveti Franjo Saleški. Sada mnogi predstavnici krajevnih crkvi traže zaštitnika interneta, kinematografije i općenito obavijesnih sredstava. Papinsko vijeće skuplja – prema riječima biskupa Pastorea – prijedloge, koje će preko državnog tajništva predstaviti Svetom ocu. Neki su predložili za zaštitnika obavijesnih sredstava svetog Pavla apostola. Za zaštitnika interneta svetog Izidora iz Sevilje, koji je živio krajm VI i početkom VII. stoljeća. Njega smatraju posljednjim crkvenim ocem latinske Crkve. Posjedovao je izvanredno enciklopedijsko znanje. Za zaštitnika radija predložen je sveti Maksimilijan Kolbe, a za televiziju nizozemski karmelićanin i novinar blaženi Titus Brandsma."
Ovo bi moglo značiti da ćemo imati više zaštitnika za svaki medij ponaosob, kao što je sv. Klara u grupi zaštitnica bolesti očiju. Cilj je takvih imenovanja staviti Crkvi i svijetu pred oči svete osobe koje su svojim životom posvjedočile moralnu vrijednost na određenom polju.
Ako vam suze oči ili vas počne boljeti glava od korištenja vaših kućnih računala napravite pauzu, odmor i zaštitite oči jednim dugim pogledom u neko zelenilo, dijete pored vas, prirodu koja vas okružuje ili ih na tren zatvorite. Oči su naši najvjerniji prijatelji, stavite ih u zaštitu sv. Klare.

Wednesday, June 10, 2015 Josip Anušić Najave 31131
Proslava zaštitnika naše župe, sv. Vida, bit će u nedjelju 14. lipnja 2015., dakle, dan prije zbog lakšeg dolaska bivših, iseljenih, župljana. Svetu misu predvodit će fra Josip Božić, dugogodišnji gvardijan na Petrićevcu.
Friday, June 26, 2015 Josip Anušić Najave 31526
Najava: Na Gajiću u nedjelju 28.6.2015. proslava sv. Petra i Pavla u 10.30 sati. To je pučka misa za sve župljane i u isto vrijeme neće biti mise u župnoj crkvi. Svi znamo da je svetkovina apostolskih prvaka, svetih Petra i Pavla, 29. lipnja i ove godine to pada na dan ponedjeljak. Naš župnik, fra...
Monday, July 27, 2015 Josip Anušić Najave 31494
Gospa od Anđela ove 2015.g. dolazi na nedjelju. Proslava ovoga našega drugoga zaštitnika župe bit će u nedjelju 2.8. u 10.30 sat i, što je pogodno zbog mnogih iseljenih, a misno slavlje predvodit će biskup dr. fra Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup. Napominjem i poziva se svaka dobra duša na...
Thursday, October 08, 2015 Josip Anušić Najave 31588
Subota 31.10. 2015. Dikevci, u 10.30 sati Gajić u 16.00 sati Nedjelja 1.11.2015. Svi Sveti Bijeda u 10.30 sati Crkvine 14.00 sati

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.