Uznesenje Marijino Blagdan Magna Domine ili Velike Gospe toliko je omiljen u našem narodu da gotovo i nema onog koji nije čuo za Trsat, Mariju Bistricu, Gospo od  Kamenitih Vrata, Aljmaš, Međugorje, Olovo, Kondžile kao i naša banjalučka svetišta, Ivanjsku,  groblje Crkvina te Trapiste i župu "Marije Zvijezde". U svome životu susretala sam se s raznim Marijama, Gospama, kipovima i svetištima a sve su u biti bile i jesu - jedno. Marija Majka Isusova i Majka naša. Žena koja je svoj život provela u običnoj svakodnevnici, prošla sve etape življenja ovozemaljskog života s tim da je neokaljana od grijeha rodila Spas čovječanstva samoga Gospodina Isusa Krista. Majka Božja umrla je kao i svi ljudi na ovom svijetu. No, njeno tijelo neraspadnuto u grobu uzneseno je sa njenom dušom u nebo, u slavu Boga Oca.

    Pravoslavni vjernici štuju ovaj blagdan kao " Usnuće Bogorodičino" a rimokatolici ga štuju kao Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. Dakle, i kod jednih i kod drugih potvrđeno je da se  Marija, Majka Božja dušom i tijelom, očuvana od grijeha nalazi u slavi Boga Oca svemogućega i svoga Sina Isusa Krista.

Nekad se ipak čini da je Marija stavljena u neku drugu dimenziju štovanja, neku dalju sferu  a ne ovozemaljsku. Ona je ipak tu, posve blizu naših života, misli i djela. Marija je doista proživjela sve faze naše ljudskosti, bila majka i prolazila svu muku i bol promatrajući patnje svoga Sina. Nije čudo onda, da je toliko omiljela u narodu, da su toliki zavjeti i zagovori učinjeni upravo Njoj na čast.

Vječita inspiracija umjetnicima, slikarima, pjesnicima, književnicima. Majka Božja bila je žena svih stoljeća iza nas, ona je i danas prisutna u našem vremenu. šalje nam svoje znakove. Kao i druge znakove vremena i Marijino prisustvo u našem vremenu treba moći vidjeti i osjetiti. Najlakše je ostvariti bliskost s Gospom u molitvi. Krunica je dio molitve koju je sama Majka Božja preporučila a koju je i sam papa Ivan Pavao II tako žarko molio. Marija je vječita i neiscrpna  inspiracija. Zato će i ove godine svetišta biti prepuna hodočasnika, vjernika, bolesnih i zdravih, siromašnih ili bogatih, raznih društvenih slojeva, starih i mladih. Na Veliku Gospu Majci Božjoj se približi molitvom kakvim zavjetom ili jednostavno šutnjom, lako ćes spoznati odraz sebe i svoga života, jer Majka Božja sluša i čuje naše potrebe, strepnje, neizvjesnosti i brige. Jer majka osjeća sve ono sto njeno dijete proživljava.

Na Veliku Gospu misli mi idu k zemljama gdje se vode žestoki ratovi, gdje svakodnevno ginu nevini ljudi, žene i djeca, u one kutke zemlje gdje glad i siromaštvo vladaju zbog nezajažljivog i bezosjećajnog bogatog svijeta, u dijelove zemlje gdje pravo i dostojanstvo žene iz dana u dan biva gaženo i uništavano, neka Majka cijeloga svijeta izmoli kod svoga Sina Isusa Krista milost da u te zabačene kutove zemlje dođe radost života, nada u neko bolje sutra, a nama vjernicima da Marija uvijek bude oslonac u teškim časovima života kad nam se križevi čine preteški, kad prijeti opasnost da padnemo pod njihovim teretom. Neka Majka Božja bude utjehom.

PISMO O DJEčJOJ MADONI

Sam sam u kuci kraj jezera,

I ženi pišem pismo:

"Preko televizijske antene,

Dok ovdje u proljeće bili nismo,

U kuću udari grom,

I kroz debeli zid probi,

Ostatke ploče možeš naći

čak u trećoj sobi,

Pa stanem i promatram,

kako deset centimetara od otvora,

Gdje je sijevnuo grom,

I gdje još i sada komad drveta treperi,

Na zidu visi slika jedne Žene,

Kako drži malog dječarca na ruci.

Narisala ju je jedna od naših kćeri,

Dok je deset godina bila stara,

Slika je Madone.

Pa gledajući tu sliku hvalim,

da u doba kada je kresnula munja

U toj sobi spavali nismo,

I u molitvi tihoj završavam pismo...

Sunday, September 24, 2023 Josip Anušić Najave 1620
Svi Sveti, 1. studeni, u ovoj 2023. godini padaju na srijedu. Kako je već uobičajeno zadnjih godina na taj dan, Svi Sveti, svetkovina, služit će se sv. mise s molitvom odrješenja kod posljednjih počivališta vaših najmilijih 1.11., na groblju Bijeda u Barlovcima u 11 sati , 1.11., na groblju...
Monday, April 10, 2023 Josip Anušić Najave 1692
Raspored blagoslova polja u proljeće 2023. godine kod naših kapelica u grobljima ili bez njega, izgledat će ovako: Nedjelja, 23.4. - DIKEVCI, nedjelja, 30.4. - BIJEDA, ponedjeljak, 1.5. - BATKOVIĆA GROBLJE nedjelja, 7.5. - OJDANIĆA BRDO nedjelja, 14.5. - KULJANI nedjelja, 21. 5. - prva nedjelja...
Sunday, April 02, 2023 Josip Anušić Najave 1642
Raspored obreda i misnih slavlja kroz Veliki tjedan u župnoj crkvi sv. Vida i u kapeli sv. Franje u Stranjanima. Veliki četvrtak - 18 sati. Veliki petak - 18 sati. Velika subota - 19,30 sati, a nakon obreda blagoslov jela. U Stranjanima blagoslov jela na Veliku subotu u 16 sati. USKRS - Stranjani...
Monday, October 17, 2022 Josip Anušić Najave 2345
Subota, 29. 10. u 11 sati DIKEVCI Nedjelja, 30. 10. u 11 sati GAJIĆ SVI SVETI, utorak, 01. 11. u 11 sati BIJEDA 14 sati CRKVENE

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.