Kao što pokretima tijela, izrazom lica ili pogledom, dakle gestama izražavamo naše raspoloženje tako i dodirom zapravo prenosimo naše emocije i energiju na druge osobe. Dodirom emotivni kontakt postaje fizički konkretan. Rukovanjem izražavamo našu suglasnost, pomirenje pozdravljanje ili sporazum. Milovanjem majčine ruke dijete osjeća blagost, umirivanje, osjećaj pripadnosti njemu najbližeg bića. Dodirom nastaje cijeli jedan svijet emocija koje se mogu djelomično nadomjestiti verbalnim ili misaonim putovima ali zagrljajem, na primjer, prenosimo našu energiju na onog koga želimo zagrliti dajući mu toplinu i osjećaj privrženosti. U nekim kulturama zagrljajem se izražava dobrodošlica, pozdravljanje na rastanku, suosjećanje u izrazima sućuti itd. dok opet nama srodnijem mentalitetu poljupcem izražavamo sve ove emocije, no poljupcem je i Juda izdao Isusa, poljupcem koji je istovremeno bio simbolom i privrženosti i izdaje. U svijetu dodira važnu ulogu igra stanje našeg duha. Dodirom dakle prenosimo naše misli, želje, nadanja itd. na bića koja susrećemo u našim životima. Djeca osobitu pažnju pridaju dodiru. Držanjem za ruku majke ili oca dijete osjeća potrebnu sigurnost, zadobiva osjećaj pripadnosti i zaštite sto je neobično važno u dječjem svijetu. Opipom kod slijepih osoba lišenih sposobnosti da vide svijet oko sebe dodirom nadomještaju, dakle, tu prazninu koja sljepoća zadaje.

Životinje kao i ljudi također žele dodir. Dodirom životinje umirujemo gladeći njihovo krzno postižemo da mačka npr. zadovoljno prede ili pas zahvalno pruža sapu na pozdrav. čulo dodira jest inspiracija duše. Zelje, misli, osjećaji, težnje, stremljenja duše ostvaruju se jezikom dodira. Kant je rekao da su ruke vidljivi izraz misli. Dodir kao malo koje osjetilo ima čudesnu moć jer se događa preko predivnog svijeta koze. Koža je živa i diše. Dodirom proizvodimo najneposrednije efekte omogućavajući da uvijek iznova osjećamo toplinu nježnosti i pripadnosti U komunikaciji čula osjeta važnu ulogu igra povezanost misli i osjećaja sa izravnim kontaktom taj. samim dodirom.

Ono što mislima živimo možemo katkada prenijeti u izravno čulo dodira, pa ćemo tako reći za neku omiljenu knjigu, evo upravo u rukama držim knjigu koju sam dugo tražio. Ili dirnula me tuđa nevolja.... Kada riječi utihnu, kada si izgubljen u velikom bolu i tuzi, u toplom zagrljaju i nježnom dodiru nalaziš utješno mjesto i zaklon. Dodir je osjećaj nas samih da postojimo, da smo tu za nekoga i taj netko da je tu zbog nas.

Wednesday, June 10, 2015 Josip Anušić Najave 31133
Proslava zaštitnika naše župe, sv. Vida, bit će u nedjelju 14. lipnja 2015., dakle, dan prije zbog lakšeg dolaska bivših, iseljenih, župljana. Svetu misu predvodit će fra Josip Božić, dugogodišnji gvardijan na Petrićevcu.
Friday, June 26, 2015 Josip Anušić Najave 31531
Najava: Na Gajiću u nedjelju 28.6.2015. proslava sv. Petra i Pavla u 10.30 sati. To je pučka misa za sve župljane i u isto vrijeme neće biti mise u župnoj crkvi. Svi znamo da je svetkovina apostolskih prvaka, svetih Petra i Pavla, 29. lipnja i ove godine to pada na dan ponedjeljak. Naš župnik, fra...
Monday, July 27, 2015 Josip Anušić Najave 31495
Gospa od Anđela ove 2015.g. dolazi na nedjelju. Proslava ovoga našega drugoga zaštitnika župe bit će u nedjelju 2.8. u 10.30 sat i, što je pogodno zbog mnogih iseljenih, a misno slavlje predvodit će biskup dr. fra Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup. Napominjem i poziva se svaka dobra duša na...
Thursday, October 08, 2015 Josip Anušić Najave 31593
Subota 31.10. 2015. Dikevci, u 10.30 sati Gajić u 16.00 sati Nedjelja 1.11.2015. Svi Sveti Bijeda u 10.30 sati Crkvine 14.00 sati

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.