Valentinovo

Kategorija: Edita Topić Kreirano: Utorak, 14 Veljača 2006 Napisao/la Edita Topić

Svakog 14.veljace malo poznata crkvica, skrivena u labirintima dablinskih ulicica, postaje mjesto hodocašca za mlade ljubavnike koji traže duhovni savjet u posljednjem boravištu sv.Valentina. Više od 160 godina pripadnici Karmelicanskog reda brinu o ostacima sveca koje se nalaze u crkvici u Dablinu.
Crkva sv.Valentina privlaci turiste ali cak ni mnogi stanovnici Dablina ne znaju da ona postoji. U vrijeme kada je katolicka crkva bila proganjana bilo je nemoguce ulaziti na glavna vrata ove crkve. Ulaz koji se danas koristi napravljen je probijanjem zida na stambenom dijelu Karmelicanskog samostana. Valentinovo se slavi jos u 15. stoljecu kada su mladici stavljali na rukave papirnate listice sa imenima djevojaka koje su im se dopadale.

Danas Valentinovo zadržava istu formu, dan zaljubljenih slave svi oni koji se tako osjecaju darivajuci jedni druge prigodnim darovima, izlascima ili nježnim rijecima.
Za vrijeme trajanja komunizma na našim prostorima Valentinovu se nije pridavao nikakav ili gotovo nikakav znacaj no padom režima na ulicama naših gradova na ovaj dan ustaljena slika zagrljenih ljubavnih parova po šetalištima i parkovima daje poseban šarm proslavi ovog sveca.

Svim Valentinima i Valentinama, svima onima koji se vole, mladima, starijima pa i onim starim parovima iza kojih stoje duge godine zajedništva sretan dan zaljubljenih, sretno Valentinovo!

Rekli su o ljubavi:

Ma koliko bila okorjela necija cud, rastopit ce se na vatri ljubavi. Ako se pak ne promijeni, to znaci da vatra nije bila dovoljno jaka. -Gandhi, u govoru 9.3.1920.


Budi ljubavi dostojan ako želiš da budeš ljubljen.- Goethe


Kad bih jezike ljudske i andeoske govorio, a ljubavi ne bih imao, bio bih kao mjed koja zveci ili praporac koji jeci. -Pavao, apostol


Ljubi druge ako želiš da te ljube! -Seneka


Koliko više žrtvuješ svoje ja, toliko je jaca i istinitija tvoja ljubav. -Talijanska narodna izreka


Pozdrav, Edita.

Hitova: 6490