Mise na Svi Sveti u grobljima Crkvene i Bijeda

Kreirano: Petak, 01 Studeni 2019 Napisao/la Josip Anušić

bijeda 2(Bijeda i Crkvene, 1.11.2019.) - O svetkovini Svi Sveti, u našoj barlovačkoj župi, održane su dvije svete mise uz prethodno moljenje opjela ili ispravnije rečeno, molitve odrješenja, pojedinačno, oko grobova s članovima obitelji pokojnika. Na oba groblja pristiglo je puno vjernika, a veliku većinu činili su oni izvan granica BiH, uglavnoom iz Hrvatske, a bilo ih je i iz Slovenije, Njemačke, Austrije, pa čak i Švedske. Po dolasku na groblje svi bi pohitili do grobova svojih pokojnika da zapale svijeću, stave cvijeće i pozovu svećenika da zajedno mole za pokoj duše. Onda bi uslijedilo hodanje po groblju i zaustavljanje ponad pokojnih poznanika da ih se znamenuje znakom križa i izmoli kratka molitva: Pokoj vječni. U prolazu bi se već vidjeli neki poznanici koji su sada daleko, zaustavio bi se kraćem u srdačnoom razgovoru i tako do početka mise.

Na oba groblja smo mogli vidjeti da su očišćena i odlično uređena, kao i ostala groblja u župi (vidio sam i na Batkovića groblju i Gajić). Župnik, fra Ivo, je na kraju mise pozvao nazočne da pomognu i nadalje svojim novčanim prilozima održavanje, a da pozovu i druge koji nisu danas ovdje i imaju svoje pokojnike u grobljima Barlovačke župe, da učine isto. Ispada da iste osobe redovito pomažu ove akcije na čemu im se župnik srdačno zahvalio.

Na groblju Bijeda sva čitanja je čitao fra Marko Ćosić, bogoslov 4. godine Hrvatske franjevačke provincije. On je porijeklom "naše gore list", otac je iz župe Petrićevac a majka, djevojački Anušić, iz naše župe. Za dvije-tri godine eto mlade mise. 

Naš fra Dujo je na Crkvenama bio ispomoć u moljenju opijela na grobovima pokojnika i na misi koncelebrirao. Kapela na ovome groblju skoro pa gotova. Građevinski materijal, skele i dr. uklonjeni su, a preostali su samo još neki završni radovi estetske prirode. Nazočne je zamolio za novčani prilog, koliko tko može i ako hoće. Tko ne želi ili ne može, taj i ne mora. 

Priopćena je i jedna novost u vezi održavanja mise na ovom groblju, naime uobičajeno je da ovdje misa bude na Spasovo, 40-ti dan iza Uskrsa i to je uvijek četvrtak i ona je prva poslije ove mise. Naredne godine "Spasovska" misa održat će se prvu nedjelju poslije ovoga blagdana, računajući na veći dolazak vjernika iz udaljenijih mjesta. Sve ostale informacije pratiti na ovim stranicama.

GALERIJA FOTOGRAFIJA - klik mišem na ova slova da vam se otvori. 

PROPOVIJED na misama za Svi SVete.

bijedacrkvene

crkvene 2crkvene 3

Hitova: 2184