Misa i molitva Stranjančana i Matoševljana kod križa na brdu u Ljevarima

Kreirano: Subota, 30 Srpanj 2022 Napisao/la Josip Anušić
2022 07 30T11 43 57Stranjani, 30. srpnja 2022. - Okupilo se 50-tak Stranjančana i Matoševljana, onih koji ovdje borave i nešto više onih pristiglih iz inostranstva. Zadnja subota u srpnju mjesecu nekoliko godina bio je u znaku susreta Stranjančana i Matoševljana u svome rodnome mjestu kod svojih kuća, ali prvo sveta misa, pa onda svraćanje kućama. U sezoni godišnjih odmora znalo je na ovim susretima biti i koja stotina bivših stanovnika, a sada raseljenih diljem Svijeta i Europe. Ove zadnje "koronske" godine ubrzale su opadanje broja okupljenih. No ovi koji su došli, ne zaboravljaju običaja i srdačnosti, sve za dobro raspoloženje, ali koji trenutak nostalgičnog prisjećanja "starih" vremena. Križ na brdu  u Ljevarima postavljen je prije 13 godina, a fra Ivo Orlovac imao je čast propovijedati na tom blagoslovu i održati prvi misu, sadašnji župnik župe Barlovci, a tada u svojstvu gvardijana u samostanu Petrićevac.
Stranjani i Matoševci, gotovo su jedna cjelinai tako se drže. Imaju dva groblja: Batkovića groblje i Gradina, te područnu kapelicu posvećenu sv. Franji, rekli bi filijala župe Barlovci. Postavljeni križ na brdu iznad Stranjana poslijeratnog je datuma nastanka, a postavljen je na to brdašce jer je vidljivo iz većeg dijela ova dva mjesta,a ujedno simbolizira patnju ovoga naroda, ali i cijele BiH koju je prošao.
Danas je bilo lijepo, misu je predvodio župnik fra Ivo Orlovac, nazočan među pukom je bio umirovljeni dr.fra Velimir Blažević. Prostor je bio lijepo uređen i odiše produhovljenim dostojanstvom. Nakon mise dugo druženje, a onda svojim kućama s prijateljima i rodbinom koji su tu došli na ovaj već tradicionalni skup. Do godine nadajmo se "staroj slavi", stotini i više okupljenih s nogometnim turnirom i zabavom za cijelo mjesto.
Hitova: 42